PARIZ DOMAĆIN "MEĐUNARODNOG KONGRESA NOVE EVANGELIZACIJE"

Organiziranjem brojnih svečanosti, javnih rasprava i masovnim okupljanjem vjernika, posebno mladeži, pariška je nadbiskupija, kao domaćin ovogodišnjeg "Međunarodnog kongresa nove evangelizacije", od 23. listopada do blagdana Svih Svetih željela naglasiti "vidljivost"?Crkve u suvremenom društvu. L

Inicijativu za pokretanjem "nove evangelizacije" dali su kardinali iz četiri velike europske metropole, pariški Jean-Marie Lustiger, bečki Christoph Schoenborn, lisabonski Jose Da Cruz Policarpo i briselski Gotfried Danneels, u zajedničkom pismu iz svibnja 2002. godine, u kojem su posebno naglasili izloženost velikih europskih metropola ? tih "novih Babilona" ? "rastućoj paganizaciji", unatoč, kako su sami istakli, "jakom vapaju za vjerom".

Akcija "Otvorena vrata"? u crkvama, zatim javne rasprave s više od 600 predavača u 360 različitih tematskih radionica, kao primjerice "Evangelizacija putem radija i televizije", "Evangelizacija putem sporta", ili "Kako od svog doma učiniti malu domaću crkvu??" te brojni koncerti obilježili su pariško izdanje velike crkvene "operacije šarmiranja" koja ove godine nije trebala samo naglasiti "vidljivost" crkve u europskim velegradovima već i pokušati vratiti stvarni smisao blagdanu "Svih svetih", potisnutom posljednjih godina pagansko-komercijalnom feštom "Halloween".?

Umjesto Halloweena koji se odavno slavi u Americi zadnjeg dana listopada, uoči samih Svih Svetih ? kad djeca nose zastrašujuće maske koje bi imale simbolizirati patnje duše umrlih, neku vrstu egzorciranja strahova i tjeskoba suvremenog čovjeka, posebno straha od smrti ? Crkva je spretnom dosjetkom željela podsjetiti na tradicionalno značenje blagdana Svih Svetih: "Holy wins" ("Svetost pobjeđuje").

Uz veliku medijsku buku Halloween je počeo osvajati i stari kontinent - odakle je kao keltski obred i bio prenijet u "Novi svijet" još u XVII. stoljeću ? gdje je postao drugo ime za morbidnu potrošačku groznicu, namijenjenu ponajviše djeci, pogotovo što i po priznanju samih predstavnika velikih robnih kuća, pada u "trgovački idealnom" razdoblju između ljetnih praznika i novogodišnjih blagdana.

Osim borbe protiv tog "Trojanskoga konja? američke ideologije" ? kako Halloween nazivaju neki francuski sociolozi i antropolozi, Crkva ima i druge razloge za vođenje "Operacije Svih Svetih 2004.", a to je prije svega potraga na novim uskrsnućem jer, kako ističe tjednik Temoignage chretien, kršćanstvo, a posebno katolicizam, izgubilo je posljednjih desetljeća vodeće mjesto koje je zauzimalo?u društvu, pa je Francuska koja je nekad slala misionare u daleke krajeve, i sama postala mjestom misionarskog djelovanja.

Iako se čak 77,5 posto Francuza smatra katolicima, broj krštenja opada iz godine u godinu? pa je tako 2002. od 750 tisuća novorođene djece kršteno njih tek 385.460, dočim se broj svećenika drastično smanjuje te je za deset zadnjih godina s 31.560 pao na manje od 24 tisuće.

Povrh toga, katolička je crkva ove godine zabilježila, napominje nedavno Liberation, "niz poniženja": od vladine odluke da ukine neradni ponedjeljak po Duhovima?i donošenja zakona o zabrani nošenja napadnih vjerskih simbola u školama, pa do izostavljanja pozivanja na kršćanske vrijednosti u europskom ustavu ili najnovijih napada na Rocca Buttiglionea, talijanskog kandidata za mjesto europovjerenika, toliko oštrih da ih je kardinal Renato Martini nazvao "antikršćanskom inkvizicijom".

Osam dana okupljanja pod znamenjem 17 metara visokog drvenog križa, ukrašenog stiliziranim lišćem od raznobojnih kristala, što je uzdignut na trgu ispred pariške stolne crkve Notre Dame, prilika je, vjeruje organizatori, da se osvoje nove duše s pomoću novih metoda, kao što je evangelizacija u deset lekcija, a koje posebno zagovara karizmatski pokret koji je i davao glavnu logističku podršku ovogodišnjem "Međunarodnom kongresu nove evangelizacije"?u Parizu i koji naglasak stavlja na ljepotu osjećajnosti doživljene u oazama kakve predstavljaju ?te nove zajednice vjernika? koje niču u velegradskim "pustinjama bez Boga".

Piše?: Frano Cetinić

(Hina) xfcet ysd

Pročitajte više