Pariz: Hrvatsko izaslanstvo na skupu o povratu kulturne baštine

Izaslanstvo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske sudjelovalo je od 7. do 10. veljače u Parizu na sjednici UNESCOovoga Međuvladinog komiteta za promicanje povrata kulturne baštine u zemlju njezina podrijetla ili restituciju u slučaju nezakonitog prisvajanja, priopćio je danas kabinet ministra.

Pomoćnica hrvatskoga ministra kulture Branka Šulc, koja je i predsjednica Povjerenstva za povrat kulturnih dobara otuđenih tijekom Domovinskog rata iz Hrvatske u Srbiju i Crnu Goru, izvijestila je o povratu kulturnih dobara krajem 2004. iz Srbije u Hrvatsku te o nastavku rada međudržavnoga Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Raspravljano je i o kulturnim dobrima odnesenim za vrijeme Drugoga svjetskog rata te je donesena zasebna rezolucija o tome.

Prihvaćena je preporuka za pokretanje UNESCO-ve baze podataka o zakonima o kulturnoj baštini država članica Komiteta i ostalih zemalja članica UNESCO-a.

Za potpredsjednicu Komiteta iz Hrvatske ponovno je izabrana Bianka Kavur-Perčinić, načelnica Uprave za za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

U radu Komiteta sudjelovala su 22 izaslanstva, među kojima iz Hrvatske, te 59 u svojstvu promatrača, predstavnici ICOM-a, ICOMOS-a, INTERPOLA i drugi, stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

(Hina) pp,xdm ymc

Pročitajte više