U gradsku tvrtku uhljebili SDP-ovku bez kvalifikacija, kažnjeni malom novčanom kaznom

Foto: Index, SDP/Facebook

PO NEPRAVOMOĆNOJ odluci Prekršajnog suda u Splitu Javna ustanova Park šuma Marjan i ravnatelj Robert Koharević (na fotografiji) moraju platiti novčane kazne zbog zapošljavanja teologinje Marijane Balić Carevski na radno mjesto edukatorice. Sud i Ministarstvo rada, podnositelj optužnog prijedloga, smatraju da Marijana Balić Carevski nije imala propisane kvalifikacije za to radno mjesto. Ustanova je dužna platiti 8 tisuća kuna, a Koharević 800 kuna. Žalili su se na presudu.

"Što je teologija, ako nije društveni smjer?"

Marijana Balić Carevski zaposlena je u ustanovi prije dvije godine. Natječaj nije proveden, a o zapošljavanju su se raspisali novinari jer je ona bila članica Gradskog odbora splitskog SDP-a. U to vrijeme je na vlasti bio tada još uvijek SDP-ovac Ivo Baldasar koji nam je kazao da je davao suglasnosti za zapošljavanje u gradskim firmama, ali nikada na ime, nego na radno mjesto.

"Koga će oni primiti, to je njihova stvar. Znam da se javila, a je li bila kvalificirana morali su vidjeti u Upravnom vijeću ustanove. Što je teologija, ako nije društveni smjer? Po meni je kvalificirana, no ako sud kaže drukčije, onda će tako biti", kazao nam je Baldasar.

"Dobila je potvrdu da ima kompetencije profesora"

"Kolegica je dobila potvrdu teološkog fakulteta da ima kompetencije profesora. U našoj sistematizaciji je navedeno radno mjesto društvenog smjera, profesora. Mi nikada nismo tvrdili da je društveni smjer, a Inspekcija rada nije htjela čekati potvrdu fakulteta. Balić Carevski zaposlena je sukladno aktima, sistematizaciji i potrebama i tu nema ništa sporno. Zakon o zaštiti prirode propisuje natječaj samo za ravnatelja ustanove, stručnog voditelja i glavnog čuvara prirode", otkrio nam je Koharević.

Blago našeg Marjana

Pitali smo i što radi Marijana Balić Carevski.

"S kolegicom educira djecu o Marjanu. Pokrenuli smo program Blago našeg Marjana u sklopu kojeg učenici dolaze na Marjan i upoznaju se s njegovom poviješću. 20-godišnjaci o Marjanu ne znaju puno, no učenici koji su prošli ovaj program znaju sve. Ranije je radila samo jedna kolegica na poslovima edukacije pa nije mogla sve stići", kazao nam je Koharević koji vodi ukupno 58 zaposlenika Park šume Marjan.

Suprug automehaničar vodi arhivu u Vodovodu

Povjerenik SDP-a za Split Zvane Brumnić nedavno je raspisao izbore, a u izbornu komisiju je stavio i Balić Carevski. Nedavno se kandidirala za šeficu Foruma žena u Splitu. Malo je nedostajalo da pobijedi. Suprug Aleksandar Carevski također je bio član Gradskog odbora SDP-a Split. On već godinama radi u također gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija. Po struci je automehaničar. Neko je vrijeme radio na očitavanju brojila, a posljednje godine vodi brigu o arhivu Vodovoda.

Pročitajte više