PARLAMENT BEZ NEKIH POZNATIH IMENA

U novi saziv slovenskog parlamenta nisu uspjele ući neke poznate ličnosti iz političkog života što je iznenađenje proteklih izbora.

Tako mjesto u parlamentu nije osvojio dosadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl niti njegov prethodnik Dimitrij Rupel. Rupel se kandidirao na listi Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) tako da on ima izgleda da u Janšinoj vladi dobije neko ministarsko mjesto. Uz Vajgla koji se kandidirao na listi Ropove stranke Liberalna demokracija Slovenije (LDS), u parlament nije ušlo još nekoliko ministara iz dosadašnje Ropove vlade jer je njegova stranka zabilježila puno slabiji rezultat od očekivanog.

Jedini predsjednik stranke koji nije ušao u parlament je Janez Podobnik, predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) kojemu je za to nedostajalo samo stotinjak glasova. U slučaju da njegova stranka uđe u koalicijsku vladu Podobnik bi mogao biti jedan od ministara, možda zdravstva.

Najveći uspjeh na izborima doživjela je Janšina SDS, a njene će boje u parlamentu braniti već poznati članovi stranke i parlamentarci, ali i neka nova lica. Od novih, tu je novinar Miro Petek iz mariborskog lista "Večer" koji je SDS-u pristupio nekoliko mjeseci prije izbora. On je prije tri godine bio teško ranjen u napadu za koji se pretpostavlja da je motiviran njegovim pisanjem o tamnim stranama slovenske privatizacije.

SDS-ove boje u parlamentu neće braniti bivša Miss Slovenije Maša Merc, ali je ona u Mariboru na izborima pobijedila književnika Toneta Partljiča, dugogodišnjeg zastupnika LDS-a koji se tako poslije 12 godina oprašta od zastupničkih klupa.

U parlamentu neće biti ni njegov donedavni predsjednik Borut Pahor, predsjednik Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) koji je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu u svibnju ove godine. Pahor ostaje na čelu stranke i u slučaju da ona uđe u koalicijsku vladu, kako se spekulira, Pahoru bi moglo pripasti mjesto ministra vanjskih poslova.

U parlament nije izabran ni Joško Joras koji je dobio samo stotinjak glasova unatoč tome što je bio stalno nazočan u javnosti zahvaljujući incidentima koje je izazivao na hrvatskoj granici.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više