Parlamentarne stranke osim HDZ-a izrazile žaljenje zbog napada na Irak

ŠEFOVI koalicijskih i oporbenih parlamentarnih stranaka danas su u Saboru, s izuzetkom glavne oporbene stranke HDZ-a u svojim izjavama izrazili žaljenje što je došlo do vojnog napada na Irak, i zabrinutost za budućnost međunarodnog poretka.

Strahovanje za civilne žrtve u Iraku, i želje da rat što prije završi zajednički je stav svih političkih stranaka.

HDZ-ovi zastupnici danas su u Saboru odbijali komentirati napad na Irak, uz objašnjenje da je stav već iznijet u izjavi predsjednika stranke Ive Sanadera, koji je dao potporu politici SAD i predsjedniku Bushu.

Potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac (SDP) rekao je da Irak u ovom trenutku nije bio prijetnja svjetskom miru, te da je UN-u trebalo dati još vremena. Bitno je da rat završi što prije, rekao je dodajući da je Hrvatskoj u interesu da se ne događa ništa što ruši međunarodni poredak i UN.

Također je rekao da nijedna zemlja nema pravo prijetiti Hrvatskoj zbog njezina držanja u ratu protiv Iraka.

Predsjednik Libre Jozo Radoš očekuje da će započeti rat dovesti do teških posljedica ne samo između zapada i muslimana već i u samom zapadu. Ovaj rat donosi klice terorizma za budućnost, smatra Radoš.

Predsjednik LS-a Ivo Banac smatra da vojna akcija na Irak izlazi iz okvira međunarodnog poretka, i da će posljedice snositi američka vlada. "Molim Boga da smanji patnje žrtava", rekao je Banac.

Vesna Pusić, predsjednica HNS-a zaželjela je savezničkim snagama i iračkom narodu da što prije završe rat, da se riješe Sadama Huseina i da započnu demokratsku obnovu Iraka.

Dorica Nikolić, glavna tajnica HSLS-a, naglasila je da se rat mogao izbjeći, te da će, ako bude duže trajao promijeniti međunarodnu situaciju, UN i NATO, do te mjere "da više ništa neće biti isto".

Mate Granić, predsjednik DC-a, smatra da Hrvatska ne bi smjela igrati ni na antiameričku kartu, niti na kartu podjele između SAD i EU, ili na kartu podjele u EU. Bez ikakvih simpatija za Sadama, rekao je Granić, treba se držati principa da vojna intervencija bude u okviru Vijeća sigurnosti UN-a.

Predsjednik HB-a Ivić Pašalić smatra da je šteta što do razoružanja Sadama nije došlo mirnim putem preko UN-a.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić ističe da se radi o najvećoj krizi u 40 godina, prijetnji globalnom međunarodnom poretku, te da će rat dovesti do velike krize UN-a i NATO-a. Đapić savjetuje da Hrvatska preispita svoju vanjsku politiku.


Pročitajte više