Partner mlade rodilje koja je umrla na Sv. Duhu: Rekla mi je da je izgubila puno krvi

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Iz bolnice Sveti Duh Indexu već mjesecima tvrde kako mlada stomatologinja nije umrla par sati nakon poroda zbog liječničke pogreške. No, iz svega što se događalo proteklih mjeseci, čini se da bi se u ovom slučaju moglo raditi o zataškavanju.

Index pokušava već mjesecima doznati što se točno dogodilo tog 23. siječnja, međutim ni bolnica Sveti Duh ni Ministarstvo zdravstva ne daju odgovore.

"Pitanja koja ste nam postavili duboko zadiru u privatnost preminule pacijentice i njene obitelji. Pravo pristupa medicinskoj dokumentaciji imaju osobe iz čl. 24. Zakona o zaštiti prava pacijenata", uporno ponavljaju iz bolnice. Iz Ministarstva sve prebacuju na Sveti Duh.

Iz bolnice su nam u svibnju poslali reakciju na članak s naslovom: "Nacional ima nalaz obdukcije. Izvor: Rodilja na Sv. Duhu umrla zbog greške liječnika". I tada su tvrdili da mlada žena nije umrla zbog greške liječnika no da razlog ne smiju objaviti, ali sve dokumente ima obitelj.

Obitelj krenula u bitku za pravdu

S obzirom na to da je obitelj krenula u bitku za pravdu, čini se da dokumentacija upućuje na to da nije bilo sve u redu s postupanjem prema mladoj rodilji.

Potvrdio je to i partner preminule žene. On je u razgovoru za Nacional otkrio kako je ona bila zabrinuta za svoje stanje te mu je u poruci napisala da je izgubila puno krvi i da će ponovno na operaciju. No u službenom objašnjenju uzroka smrti koje je dala bolnica ne spominje se ni krvarenje ni revizijska operacija. Iz bolnice tvrde da su uzrok smrti tromboza i embolija.

Partner je u danima prije poroda bio na putu, no čim je saznao da će mu partnerica roditi, krenuo je prvim avionom u Zagreb.

„Nismo znali hoće li porod biti prirodan ili carski rez kad sam se ukrcavao na avion. Kad sam sletio oko 10:40 ujutro, primio sam poruku njezine majke da je dijete rođeno i da su i majka i kći dobro. Osjećao sam veliku sreću i olakšanje i odjurio u bolnicu. Njezin me otac već čekao na aerodromu i krenuli smo s aerodroma oko 11:15 ujutro. Tijekom putovanja, pokušao sam je kontaktirati nekoliko puta. U 11:20 ujutro primio sam njezine prve odgovore. Njezine poruke bile su zbunjujuće, što je ukazivalo na to da nije bila potpuno svjesna, što me zabrinulo.

Činilo se u jednom trenutku da je dezorijentirana i da nije bila svjesna da je već rodila dijete. Poslije je spomenula da joj je krvni tlak opasno visok i da još nije vidjela dijete", ispričao je Nacionalu dodajući da su ga liječnici uvjeravali da je sve u redu s njom. I kada su je odveli na drugu operaciju, doktori su ga, dodaje, uvjeravali da je sve u redu.

"Naš je cilj otkriti punu istinu i ostvariti pravdu za nju. Nadamo se da će istraga otkriti pravi uzrok njezine smrti.

Ako je bilo grešaka i nemara, to treba biti objelodanjeno kako bi drugi medicinski profesionalci mogli nešto iz toga naučiti. Nastavit ću svoju borbu za sve buduće majke i njihove obitelji kao i za svoju kćer koja će odrastati bez majke. To je najmanje što mogu učiniti za svoju voljenu, koju sam izgubio, i svoju kćer“, rekao je partner preminule u razgovoru za Nacional.

Nacional: Mlada žena umrla zbog greške liječnika

Podsjetimo, Nacional je ranije objavio kako je sasvim jasno, iz obdukcijskog nalaza koji posjeduju, da je žena umrla zbog iskrvarenja, a kako se da iščitati te kako im je kazao izvor, zbog više grešaka koje je počinio mladi liječnik. Prvo je nije dobro zašio nakon carskog reza, a onda nije prepoznao, unatoč upozorenjima primalja i anesteziologa, da je mlada žena u teškom stanju te da treba hitnu daljnju obradu.

Dvije medicinske sestre dale otkaz

Nedugo nakon smrti mlade žene glavna sestra, baš kao i njezina kolegica koja je bila s njom na Jedinici intenzivnog liječenja taj dan, dale su otkaz. Obje su radile 20 godina na Klinici. Glavna sestra zvala je liječnike jer joj se činilo da žena previše krvari, međutim nitko joj se nije javljao.

Kada je na kraju došao liječnik, koji je ranije, prema pisanju Nacionala prvo dao krivu terapiju radi visokog tlaka ženi, a onda i dovršio carski rez prilikom čega je učinio grešku zbog koje je žena iskrvarila, opet je ignorirao upozorenja primalje o tome da se ženu hitno mora pregledati i dalje obraditi jer krvari više nego je uobičajeno.

On je procijenio da ne treba hitnu obradu, a greška je počinjena i kasnije kad se, unatoč procjeni primalja i anesteziologa da je žena u teškom stanju, prvo čekalo da se sastane stručni konzilij, da bi tek u 14:15 došla na red za revizijski zahvat. Tada je bilo kasno.

Tijekom revizijskog zahvata stalo joj je srce prvi put, zaustavljeno je krvarenje stavljanjem kompresivnog šava na maternicu, nakon toga su uslijedile još tri reanimacije i nakon posljednje je premještena u Središnju kiruršku jedinicu intenzivnog liječenja. Tamo joj je opet stalo srce i reanimirali su je bezuspješno po protokolu koji traje 90 minuta. Smrt je službeno proglašena u 18:05.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.