Pas u Hong Kongu blago pozitivan na koronavirus, ne zna se je li zaražen

Ilustracija: EPA

JEDAN pas, kućni ljubimac, stavljen je u karantenu nakon što su testiranja pokazala da je blago pozitivan na koronavirus, javlja Business Insider. No nije pokazivao nikakve simptome karakteristične za zarazu koronavirusom.

Vlasnik psa zaražen je koronavirusom

Iz nadležnog ministarstva za poljoprivredu i ribarstvo u Hong Kongu rekli su da će biti potrebno napraviti dodatne testove kako bi se provjerilo je li pas uistinu zaražen. Dodali su i da je vlasnik psa zaražen koronavirusom. Budući testovi pokazat će je li pas uistinu zaražen ili su rezultati testiranja pokazali “okolišnu kontaminaciju usta i nosa psa”.

Do sada ne postoje dokazi o tome da kućni ljubimci mogu širiti koronavirus

Znanstvenici, kao i Svjetska znanstvena organizacija, do sada su tvrdili kako nema dokaza da kućni ljubimci poput pasa ili mačaka mogu biti zaraženi ili da mogu širiti virus na ljude.

I premda nema dokaza da kućni ljubimci mogu zaraziti ljude, u nekim dijelovima svijeta vlasti su počele poduzimati neke mjere.

Vlasti u Moskvi tako su počele istrebljivati lutalice i štakore zbog straha od zaraze virusom, što su kritizirale organizacije za zaštitu životnija.

U kineskom gradu Wuhanu, odakle je zaraza krenula, neki ljudi stavljaju maske na svoje kućne ljubimce. A tisuće pasa su napuštene nakon što su njihovi vlasnici odvedeni u karantene ili se ne mogu vratiti u grad. Volonteri tako upadaju u stanove i hrane pse, no, kako kažu, ima ih previše i ne mogu sve obići.

Pročitajte više