Pasionska baština od 5. do 17. travnja

TRADICIONALNA manifestacija "Pasionska baština", posvećena Kristovoj muci i uskrsnuću, održat će se od 5. do 17. travnja pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba.

Svečano otvorenje 12. Pasionske baštine počinje 5. travnja u Muzeju "Mimari" izložbom slika "Osorski križni put" iz katedrale u Osoru -14 postaja koje su oslikali suvremeni hrvatski slikari.

U program otvorenja uvršten je i nastup TICOM-A (Tirolskog ansambla za novu glazbu) pod ravnanjem Guentera Zechbergera.

Jedan je od zanimljivijih programa u ovogodišnjoj "Pasionskoj baštini" predstavljanje pučkih korizmenih napjeva "Uputi se tužna mati" iz bogate korizmene tradicije Imotske krajine s izvođačima iz više imotskih župa i crkvenim zborom Gospe od Anđela u Imotskom u odabiru i animaciji Joška Ćalete i Jakše Primorca.

Dramsko kazalište "Gavella" ugostit će zadarsko Kazalište lutaka koje će izvesti Marulićevu "Juditu".

Druga je velika likovna priredba "Pasionske baštine" izložba "Križu sveti, stablo svako, zavidi ti čarni sjaj..." dvojice vodećih umjetnika Đure Sedera i Šime Vulasa u odabiru Željke Čorak i likovnom postavu Mladena Pejakovića.

Izložba se otvara 9. travnja u "Mimari".

Od većih glazbenih djela sinonima za Kristovu muku predviđa se "Kalvarija-oratorija za sole i mješoviti zbor" Ljube Stipišića u izvedbi ansambla "Lado" u crkvi sv. Katarine te "Hrvatski glagoljski requiem", antologijsko djelo Igora Kuljerića, u izvedbi Zbora HRT-a.

Na rasporedu je i koncert "Ruske uskrsne romance" koje će izvoditi gosti iz Rusije u crkvama Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, sv. Katarine u Zagrebu i župnoj crkvi sv. Petra u Ivanić Gradu.

Priređivači "Pasionske baštine" ponudit će još nekoliko događaja iz likovne i glazbene baštine, s neizbježivom tribinom "Lirika Velikog petka" u Društvu hrvatskih književnika na kojoj će biti predstavljeno pjesništvo Ivana Pavla II. i predstavljen Treći zbornik o temi "Muka kao nepresušno nadahnuće".

Pročitajte više