Paucima su draže debele ženke

MISLITE da je vaš ljubavi život noćna mora? Mužjake jedne vrste pauka jako privlače velike, debele ženke, koje će ih nakon ljubavnog zagrljaja vjerojatno sa zadovoljstvom pojesti.

Rezultati ovog istraživanja iznenađujući su jer biolozi dosad nisu vjerovali da pauci na tako diskriminirajući način biraju ženke s kojima će se pariti, kazao je Peter Smallwood, profesor biologije sa Sveučilišta Richmond u Virginiji, voditelj ovog istraživanja.

´Ovo je prvi dokaz da je jedna vrsta beskičmenjaka svjesna ´vanjskog´ izgleda te da partnera bira na osnovni veličine njegova tijela´, kaže Smallwood.

Znanstvenici su promatrali pauke u laboratorijima i u njihovom prirodnom okružju, te utvrdili da mužjaci više vole ženke koje su deblje od njih.

I neke druge životinjske vrste, uključujući i ljude, vole debele partnere, vjerojatno zbog toga što njihova debljina označava da oni uspješno pronalaze hranu te da će lakše preživjeti teška, zimska razdoblja - iako se ta prednost većinom izgubila u modernim društvima, barem što se tiče ljudi.

Ovaj je dokaz posebno iznenađujući jer je riječ o paucima koji obično nemaju dugi životni vijek i ne žive dovoljno dugo da bi mogli iskoristiti višak kilograma.

´Oni će ionako umrijeti, pa nije važno da za predstojeću zimu nakupe sloj masnoće´, tvrdi Smallwood. Njegovo je istraživanje objavljeno u listu Journal of Arachnology.

Umjesto toga debljina ženki pauka mogla bi značiti da će ona uskoro dobiti mlade. Posljednji mužjak koji se pari sa ženkom vjerojatno će biti otac njezine djece.

Smallwood misli da je uvriježeno mišljenje da ženke jedu mužjake nakon parenja previše rašireno.

´Ideja da sve ženke jedu mužjake prenapuhana je´, misli Smallwood te ističe da nakon parenja ženke pokušavaju ugristi mužjaka koji bježi.

´Ponekad ženka uspije uloviti mužjaka i pojesti ga´, rekao je Smallwood.



Pročitajte više