Paul Krugman: Šansa za novu globalnu recesiju je oko 50 posto



"KOLIKA je vjerojatnost da svijet čeka nova recesija? Vrlo visoka, oko 50 posto. Još veća je mogućnost da nas čekaju okolnosti koje možda statistički neće biti recesija, ali ćemo ih osjećati na isti način".

Izjavio je to za Bloomberg ugledni ekonomist i dobitnik Nobelove nagrade Paul Krugman, profesor na sveučilištima u Princetonu i Londonu, i jedan od najpoznatijih sljedbenika ekonomske teorije Johna Maynarda Keynesa. "Uvjeren sam da ćemo za godinu dana imati još veću nezaposlenost nego danas", kaže Krugman.

Globalna ekonomija suočena je s dva središnja problema, ističe Krugman. Prvi problem je dužnička kriza eurozone. Drugi je politička situacija u SAD-u. Iako bi trebalo biti obrnuto, ovaj potonji se čini kao puno veća prepreka. Europski lideri sposobni su pronaći kompromis i dogovoriti se oko efektivnog načina spašavanja prezaduženih članica eurozone.

Obami su ruke vezane

Barack Obama, s druge strane, trenutno nije u mogućnosti provesti niti jednu reformu koja bi ubrzala rast američkog gospodarstva i smanjila stopu nezaposlenosti. U tome ga koči Republikanska stranka, prvenstveno predstavnici njenog najekstremnijeg krila, Tea Partyja, koji u Kongresu odbacuju sve Obamine prijedloge bez ikakvog razmatranja.

Predsjednik SAD-a ovog je tjedna predstavio svoj plan za spašavanje radnih mjesta, koji predviđa 200 milijardi dolara ulaganja i 240 milijardi dolara poreznih olakšica. Obje mjere namijenjene su poticanju zapošljavanja. Krugman, u svojoj kolumni za New York Times, ističe da ga je Obamin prijedlog ugodno iznenadio.

Tragedija i sramota Republikanske stranke

"Naravno, male su šanse da će Obamina reforma biti izglasana, zahvaljujući republikanskoj opoziciji. Iz istog razloga neće se dogoditi ni bilo što drugo što bi moglo pomoći 14 milijuna nezaposlenih Amerikanaca. A to je tragedija i sramota", kaže Krugman.

Čak ni predložene porezne olakšice, koje su inače u fokusu fiskalne politike za kakvu se zalažu republikanci, neće pomoći u provođenju Obamine reforme. "Vodeći republikanci protive se poreznim rezovima koji koriste radničkoj klasi. Zanimaju ih samo olakšice za bogataše i velike korporacije", kaže Krugman koji zaključuje da se republikanci "zapravo protive svim mjerama koje bi mogle pomoći nezaposlenima".

Pročitajte više