Paus: Kreiranje većine s HDZ-om ne dolazi u obzir. Tehnička vlada? Nestabilno

Foto: N1

IDS je oformio široko liberalnu koaliciju za europarlamentarne izbore, a Paus tvrdi da se na tome radi već dulje vrijeme, ali, nažalost, nisu uspjeli dovršiti koaliciju uoči parlamentarnih izbora.

“Moramo shvatiti da na parlamentarnim izborima imamo 10 izbora ustvari. Ovdje se ipak radi o regionalnim strankama. Teško je dobiti neki benefit od okrupnjavanja na parlamentarnim izborima, ali tamo gdje je Republika Hrvatska jedna izborna jedinica kao što su EU izbori, okrupnjivanje liberala ima smisla jer stvarno mislimo da nedostaje jedna jaka liberalna scena u Hrvatskoj", rekao je za N1.

"Ne možemo podržati desnu vladu"

IDS-u je cilj ponoviti jedan mandat na EU izborima, poručuje Paus. “Gospodin Flego je opravdao svoj mandat u Europskom parlamentu. Otvorio je vrata pristupu fondu od 26 milijardi eura, upravo za izgradnju infrastrukture nužne za Republiku Hrvatsku. Nažalost, realizacija tih projekata nije u našim rukama, nije na regionalnoj razini, nego je na ministarstvima, na vladi. Vidjet ćemo kakva će biti vlada i koliko će biti dobra u prijavljivanju tih projekata.”

Paus je ponovio da kreiranje većine s HDZ-om ne dolazi u obzir. “Mi ne možemo podržati desnu vladu.”

Što se tiče ideje SDP-a i formiranja svojevrsne tehničke vlade, Paus je načelno za, ali kaže kako ne vidi da se išta ozbiljno poduzima po pitanju toga.

“U onom trenu kad se stvori okosnica te mogućnosti, mi smo svakako spremni razgovarati. Informirali smo i pregovarački tim koji će o tome razgovarati s potencijalnim partnerima. No, ovako hipotetski razgovarati o nečemu što ja ne vidim da je stvoren neki osnovni kostur, osim SDP-a i eventualno Možemo, ne znamo što je s Mostom i manjinama… Meni to izgleda prilično nestabilno i ne vidim da se po tom pitanju nešto radi", zaključio je Paus.

Pročitajte više