Pavasović: Prema novom zakonu novinari ne bi mogli propitkivati ubojstvo u Osijeku

Screenshot: N1

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković u N1 Dnevniku komentirao je uvođenje novog kaznenog djela - neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje - i kako će se u praksi odnositi na medije.

Naime, novim se kaznenim djelom uređuje otkrivanje informacija iz spisa u fazi kaznenog postupka u kojoj je javnost isključena, a uvid u spis ograničen.

"Spadao sam u rijetke naivce koji su vjerovali da (Andrej Plenković op.a.) neće napraviti što je najavljivao jer je ipak pravnik. Međutim, ovo nije dobro i nikako ne bi smjelo proći. Ako i bude izglasano, neće zaživjeti. Bit će to pravno nedonošče jer informacije uvijek cure i curit će, to se ne može zaustaviti", kazao je Pavasović Visković.

"Kad bi neko ovakvo zakonsko rješenje prošlo, ne biste mogli propitivati ono što se dogodilo u Osijeku s onom nesretnom mladom djevojkom. Istraga bi bila zatvorena za medije i sve bi moglo biti pometeno pod tepih. To je pogrešno."

"Loša ideja, u pravnom i političkom smislu"

U tom slučaju su prve informacije bile da se radi o samoubojstvu.

"Tako je, puno se promijenilo zahvaljujući medijima."

Dojam je kao da se na ovaj način želi zastrašiti novinare, rekao je voditelj.

"Ukoliko bi postojala ova odredba u zakonu, naravno da bi iz pozicije policije ili odvjetništva bilo za očekivati prisluškivati ih i istraživati, odnosno, prisiliti novinara da kaže otkud mu informacije. To nema veze s demokratskim standardom.

Mediji su jedini koji preostaju jer DORH je takav da nitko tamo ne želi, što vidimo po primjeru pozicije za ravnatelja USKOK-a. Riječ je o lošoj ideji, u pravnom i političkom smislu", rekao je Ljubo Pavasović Visković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više