PEKING I SEUL O SJEVERNOJ KOREJI - KRIZU RJEŠAVATI DIJALOGOM

Kineski i južnokorejski ministri vanjskih poslova razgovarali su o krizi izazvanoj sjevernokorejskom odlukom da ponovo pokrene svoj nuklearni program i suglasili se da se kriza mora rješavati dijalogom, izvijestili su u nedjelju kineski državni mediji.

Kineski ministar Tang Jiaxuan i njegov južnokorejski kolega Choi Sung-hong telefonski su razgovarali u subotu, izviješćuje službena agencija Xinhua.

´I Kina i Republika Koreja zalažu se za miroljubivo rješavanje nuklearnog pitanja u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji putem dijaloga, kako bi se na korejskom poluotoku očuvali mir i stabilnost´, rekao je za agenciju glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao.

Kina je ´vrlo zabrinuta´ najnovijim razvojem događaja u Sjevernoj Koreji i zagovara ideju o korejskom poluotoku kao zoni bez nuklearnog oružja, zaključio je Liu. Kina Sjevernu Koreju i SAD poziva da se pridržavaju svog Okvirnog sporazuma kojeg su dvije zemlje potpisale 1994. godine. Pjongjang se sporazumom obvezao da će zamrznuti svoj nuklearni program.

Južna Koreja zbog krize oko svog sjevernog susjeda namjerava u Peking i Moskvu uputiti svoje izaslanike.

Pročitajte više