PEKING POZDRAVLJA IZBORE U HONG KONGU

Kineska vlada ocijenila je u ponedjeljak da su parlamentarni izbori održani dan ranije u Hong Kongu bili "najdemokratskiji u povijesti" te bivše britanske kolonije, no nije komentirala rezultate izbora na kojima su demokrati ostvarili nešto bolji rezultat nego na izborima prije četiri godine.

"Izbori su bili najdemokratskiji u povijesti Hong Konga... što je dokaz da su stanovnici Hong Konga svoji gospodari", objavio je Ured za pitanja Hong Konga pri kineskoj vladi. To je prva službena reakcija Pekinga na nedjeljne izbore.

Izravni izbori u Hong Kongu uvedeni su 1991., no samo za 18 od 60 zastupnika lokalnog parlamenta. Ta je brojka 1995. povećana na 20, a 2000. na 24. Na upravo održanim izborima izravno se biralo 30 zastupnika.

Prodemokratski tabor osvojio je na neposrednim izborima 18 mandata, jedan više nego na prošlim izborima, dok je preostalih 12 pripalo strankama s potporom Pekinga.

Preostalih 30 zastupnika imenovalo je oko 200.000 pripadnika poslovnih grupacija koje predstavljaju ekonomski sektor Hong Konga. Prokineski kandidati tim su načinom osvojili još 22 mandata, demokratima je pripalo sedam, a jedan zastupnik dolazi iz redova nezavisnih. Tako su prokineske stranke s ukupno 34 zastupnika zadržale većinu u hongkoškom predstavničkom tijelu.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više