Pelosi iz Zagreba poručuje: Krim je Ukrajina, uz Ukrajinu ćemo biti do kraja

Foto: Hina

UKRAJINSKI narod bori se za demokraciju za sve nas, rekla je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u Zagrebu. Pelosi sudjeluje na parlamentarnoj dimenziji Krimske platforme u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog sabora i Verhovne Rade. 

"Krim je Ukrajina", naglasila je Pelosi u svom obraćanju. "Nažalost, sada znamo da su ruske akcije na Krimu samo jedna dimenzija sveobuhvatnog napada na Ukrajinu i demokraciju", dodala je.

Pelosi je napomenula da je borba Ukrajine važna za sve demokracije. "Ukrajinski narod bori se za demokraciju u svojoj zemlji, ali bore se i za sve nas", rekla je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a. SAD je Ukrajini od početka ruske invazije uputio više od 60 milijardi dolara humanitarne, ekonomske i vojne pomoći. 

Pelosi je dodala da će Washington nastaviti podupirati Kijev. "To je ono što ćemo činiti - sve dok se ne ostvari pobjeda", rekla je.

Pelosi je optužila Rusiju da su "napadi na civilnu infrastrukturu ratni zločini" i istaknula da se trebaju nastaviti sankcije Rusiji. 

Evo njenog govora:

"Hvala što ste okupili sve nas. Parlamenti svijeta su se okupili ovdje kako bi izrazili divljenje Ukrajini. Hvala vam, Plenkoviću, na vašim prekrasnim riječima. Hvala Jandrokoviću. Koristit ćete svoja iskustva za Ukrajinu. Sigurno će im dobro doći.

Krim je Ukrajina. Neki od nas su sinoć mogli direktno vidjeti što se događa u Ukrajini. Rusija krši ljudska prava u Ukrajini. Ovo je napad na samu demokraciju. Ničim izazvani napadi, brutalni napadi, progonstva. To je kampanja za strah, vojnici ubijaju ljude na cestama, ubijaju civile.

Putin napada energetska postrojenja kako bi Ukrajinci ostali bez struje, govorimo o silovanjima, otmicama djece, to nije humano ponašanje. Uništavanje energetskih postrojenja je ratni zločin, to su sve ratni zločini koje Putin čini.

Svi mi ovdje smo uz Ukrajinu, osuđujemo aneksiju Krima, bit ćemo uz Ukrajinu dok ne dobije rat.

Iznimno je važno da ostanu čvrste sankcije protiv Rusije, da se obustave uobičajeni trgovinski odnosi. To je važno... Na kocki je ovdje sama demokracija. Bore se za sve nas, za našu demokraciju. Predsjednik Biden je rekao da ostajemo uz Ukrajinu do kraja.

Podupiremo one koji se bore za svoja prava, neka nas motiviraju ove slike koje ste podijelili, slike djece koja izražavaju težnju za mirom.

Drago mi je što sam ovdje, što ćemo podupirati Ukrajinu sve dok ne pobijedi u ratu. Hvala vam svima što ste me pozvali", rekla je Pelosi.

Pročitajte više