Pelosi objavila da više neće voditi demokrate u Zastupničkom domu, reagirao Biden

Foto: EPA

NANCY PELOSI, najmoćnija demokratkinja u američkom Kongresu i prva žena predsjednica Zastupničkog doma, objavila je da više neće predvoditi klub demokrata. Dodala je da će i dalje predstavljati kalifornijski okrug u Zastupničkom domu.

 

Njena objava dolazi nakon izbora na sredini mandata, pri čemu projekcije pokazuju da su republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu. Republikanci su za njeno mjesto kandidirali Kevina McCarthyja te će on vjerojatno naslijediti njenu sadašnju poziciju, piše BBC.

"Nikada nisam pomislila da ću jednog dana od domaćice postati predsjednica Zastupničkog doma. Neću se ponovno kandidirati za demokratsko vodstvo u sljedećem Kongresu. Došlo je vrijeme da nova generacija vodi klub demokrata", rekla je danas Pelosi.

Pelosi će ostati na funkciji predsjednice Zastupničkog doma do siječnja kada s radom kreće novi saziv Kongresa, a zastupnicom ostaje do siječnja 2025.

Reagirao Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden je nakon objave Pelosi kazao kako će "povijest zabilježiti da je ona bila najutjecajnija predsjednica Zastupničkog doma u povijesti", navodi CNN.

"U svemu što radi odražava dostojanstvo koje vidi u životima ljudi ove nacije. Zbog Nancy Pelosi poboljšao se život milijuna i milijuna Amerikanaca, čak i u okruzima koje predstavljaju republikanci koji su glasali protiv njezinih zakona. To je Nancy - uvijek se bori za dostojanstvo svih ljudi", priopćio je Biden.

Američki predsjednik je dodao da će "povijest također zabilježiti njezinu žestinu i odlučnost da zaštiti demokraciju od nasilne, smrtonosne pobune 6. siječnja".

"Možda će se povući sa svoje vodeće uloge među demokratima u Zastupničkom domu, ali nikada neće odustati u zaštiti naše svete demokracije. Naša zemlja joj duguje veliku zahvalnost za sve što je napravila, za njezino domoljublje i povrh svega - njezino dostojanstvo", naveo je Biden.

Pročitajte više