Penava bio na sjednici kad je HDZ jednoglasno podržao Istanbulsku konvenciju

Foto: HDZ

JEDAN je od uvjeta za sastavljanje vlade, koje je Domovinski pokret podastro svim mogućim partnerima, u prvom redu HDZ-u, deratifikacija Istanbulske konvencije.

"Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija, prvi je pravno obvezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", stoji u dokumentu Vijeća Europe. Do ove godine potpisalo ju je 45 europskih zemalja, a ratificiralo njih 38.

Vlada Andreja Plenkovića je 2018., uz burne reakcije konzervativnih grupacija, stranaka i Katoličke crkve, ratificirala konvenciju u Hrvatskom saboru. Plenković je Istanbulsku konvenciju hvalio, govorio da je plemenita i korisna, dok je Domovinski pokret isticao da se njome uvodi rodna ideologija.

Penava je nekoliko dana prije izbora rekao "da nam ne trebaju Istanbulska konvencija, Soroš i njegova ekipa". 

"Možemo razgovarati o apsolutno svemu s aspekta zaštite prava žena, djece i svih drugih, ali za to nam definitivno ne trebaju Soroš i njegova ekipa, Istanbulska konvencija. Za to nam je dovoljan zdrav razum kojega u Hrvatskoj imamo, dakle, zaštititi žene definitivno, Istanbulska konvencija i sve te uvozne gluparije nipošto", kazao je predsjednik DP-a Ivan Penava nekoliko dana prije izbora.

"Jednostavno nećemo pristati na obmanu i prevaru koju je proveo Plenković kada je uvodio Istanbulsku konvenciju i potpisivao je, a ujedno je pred hrvatsku javnost bacio Interpretativnu izjavu kako bi nam zamazao oči i zapravo nastavio provoditi briselsku agendu. Najsporniji nam je dio koji se tiče rodne ideologije jer definitivno jedino prepoznajemo muško i žensko", govorio je također Penava.

Postoje vijest i fotografija. Penava je bio na sjednici kada je županijski HDZ jednoglasno podržao Istanbulsku

No u cijeloj je priči zanimljivo (ili potpuno očekivano) da je Ivan Penava bio na sjednici kad je županijski HDZ jednoglasno podržao Istanbulsku konvenciju. 

Na službenim stranicama vukovarsko-srijemskog HDZ-a i dan-danas stoji vijest objavljena 27. ožujka 2018. godine s naslovom: "Jednoglasno: I vukovarsko-srijemski HDZ dao punu podršku ratifikaciji Konvencije". 

Na dnu te vijesti nalazi se i galerija s tri fotografije. Na jednoj od njih, iza Gordana Jandrokovića, stoji i Ivan Penava.

"Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije na svojoj je sinoćnjoj sjednici, održanoj u Vinkovcima, jednoglasno dao punu podršku našoj Vladi i predsjedniku Andreju Plenkoviću za nastavak procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – s interpretativnom izjavom kojom se otklanjaju njena kriva tumačenja i moguće dvojbe. 

Županijski odbor održao je sjednicu u proširenom sastavu, sa svim gradonačelnicima i općinskim načelnicima iz redova HDZ-a te predsjednicima gradskih i općinskih odbora naše stranke s područja Vukovarsko-srijemske županije", navodi se u vijesti iz ožujka 2018. godine.

U vijesti se navodi da je na sjednici tada bio glavni HDZ-ov tajnik i predsjednik sabora Gordan Jandroković. 

Činjenica jest da je Penava bio na sjednici. Nikada se nije izjasnio protiv Istanbulske

"Potanje sam kolegice i kolege informirao o svemu što se trenutačno događa u Zagrebu, što je aktualno u politici vlade i sabora. Konvencija je bila tek jedna od tema", kazao je tada, između ostalog, Jandroković.

Na koncu vijesti se ističe da je "Županijski odbor HDZ-a vukovarsko-srijemske županije 14. zaredom županijska organizacija te stranke koja je i službeno dala punu podršku za nastavak procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji".

Iz te vijesti, možemo zaključiti, da je Penava bio na sjednici kada se jednoglasno podržala Istanbulska konvencija. Ni tada ni kasnije nigdje se nikada nije pojavila informacija da se Penava izjasnio protiv.

Podsjetimo, Penava je od 2014. do 2020. godine bio HDZ-ov gradonačelnik Vukovara. Te je godine, razočaran odnosom HDZ-ove vlade prema Vukovaru, izašao iz HDZ-a, 2021. je ušao u Domovinski pokret, a u listopadu iste godine postao i šef te stranke.

Grmoja ga o tome pitao na predizbornom sučeljavanju. Penava govorio da Grmoja laže

Vrijedi navesti i da je premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja u predizbornoj kampanji napadao Ivana Penavu u jednom sučeljavanju na RTL televiziji. Grmoja je spočitao Penavi da je, dok je bio HDZ-ov član, podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije, dok mu je Penava uzvraćao da laže, pisao je tada Faktograf.

"To (nasilje nad ženama, op. au.) se ne rješava nikakvim konvencijama, a to je pokazala ova Istanbulska konvencija. Zato sam i glasao u Hrvatskom saboru protiv nje, a tada je gospodin Penava bio u HDZ-u, on je tada i podržavao, vukovarsko-srijemski HDZ, Istanbulsku konvenciju", kazao je Grmoja.

"Žao mi je vidjeti da političar, pogotovo oni koji pretendiraju biti premijer, dakle, vodeći ljudi zemlje, koriste neistine. Kada prozivate mene da sam bio za nešto, dajte barem provjerite. Ovo što ste izrekli je duboka neistina, da ne kažem težu riječ", odgovorio mu je Penava.

Grmoja nije odustajao.

"Dakle, to nije neistina. Ima slika vas iza Gordana Jandrokovića da je vukovarsko-srijemski HDZ jednoglasno podržao Istanbulsku konvenciju", argumentirao je Grmoja, a Penava mu je odgovorio: "Kako me možete gledati u oči i reći mi nešto u čemu sam ja bio sudjelovao da nije istina. Znači, govorite da lažem."

"Pa jeste li vi bili član vukovarsko-srijemskog HDZ-a?" upitao je Grmoja.

Penava: Ne lažem, nemojte me optuživati da lažem

"Ne govorite istinu kada kažete da je vukovarski HDZ podržao Istanbulsku konvenciju", kazao je Penava, a Grmoja ga je pitao kako je tada glasao i ponovio da postoje članci iz kojih je to vidljivo.

Penava mu je još jednom rekao da se služi neistinama, što mu ne služi na čast, a Grmoja je pozvao gledatelje da potraže članke u kojima je Penavina fotografija i gdje piše da je vukovarsko-srijemski HDZ podržao Istanbulsku konvenciju.

"Ne lažem, nemojte me optuživati da lažem, to je istina", zaključio je raspravu Grmoja.

Iz svega gore napisanog jasno je da je Penava lagao. Ili samo nije govorio istinu, ili je, po novome, imao reduciran izričaj.

Pročitajte više