Penava je najavio otvorenje hotela Dunav 2023. godine. Evo kako sad izgleda

Foto: Andrea Topić

U SAMOM centru Vukovara, na svega nekoliko metara od zgrade Grada, kafića, šoping-centra i svih bitnijih sadržaja, nalazi se ruševina hotela Dunav. 

Njegovih četrdesetak radnika ostalo je bez posla 2010. godine i tad počinju bajke o spašavanju hotela. 

Penava je u ime Grada kupio hotel i najavio da će do 2021. godine tu otvoriti društveni centar 

U ime Grada Vukovara 2017. godine kupio ga je gradonačelnik Ivan Penava. Za osmerokatni objekt porezni obveznici dali su deset milijuna i 360 tisuća kuna tvrtki Eurco iz Vinkovaca. 

Penava je najavljivao da će obnoviti hotel europskim sredstvima i od njega napraviti društveno-obrazovni centar, smještajni objekt s konferencijskim dvoranama i raznim drugim sadržajima. Procjenjivalo se da bi za realizaciju toga projekta trebalo 35 milijuna kuna, a Penava je obećavao da će sve biti gotovo do 2021. godine. 

To se, naravno, nije ostvarilo. 

Investitor želi neboder od 200 metara, a konzervatori sačuvati kulturno-povijesnu cjelinu 

Godinu dana nakon što ga je kupio, Grad je prodao hotel švicarskim investitorima porijeklom s ovih prostora.

I oni su držali nadahnute govore u kojima su obećavali dati ruševini svrhu. U društvu gradonačelnika Penave na konferenciji za medije poručili su da će hotel biti svečano otvoren 2023. godine i još su, a da ih nitko nije pitao, dodali kako neće kasniti s rokovima. 

Prema pustoši koja trenutno vlada oko hotela teško je povjerovati da će ga u roku od godine dana srediti. Ondje nema ni jednog kamiona, bagera, ma ni bušilice. 

Isprva biste pomislili da je projekt zapeo, kao i sve drugo na svijetu, zbog pandemije koronavirusa, ali čini se da nije tako. Obnova stoji jer se investitori i Ministarstvo kulture ne mogu dogovoriti oko projekta. 

I dok ulagači žele 200 metara visok neboder na mjestu nekadašnjeg hotela, konzervatori ocjenjuju neprihvatljivom izgradnju tako iznimno visoke građevine u kulturno-povijesnoj cjelini grada Vukovara. Uz to, ni prostorni plan ondje ne predviđa neboder. 

U roku od 18 mjeseci od kupnje hotela investitori su morali ishoditi dozvole, a prošlo je 29 mjeseci

Kad su u svibnju 2019. godine Ivan Penava i izvršni direktor tvrtke Immo Invest Partner Vukovar Džek Đorđić potpisali ugovor o kupoprodaji zgrade bivšeg hotela i najavili njegovo svečano otvorenje do 2023. godine, švicarska tvrtka kazala je da će hotel imati četiri zvjezdice i da će u njega uložiti 200 milijuna kuna.

Pri potpisivanju ugovora, na konferenciji za medije, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček kazao je da su "investitori dužni u sljedećih 18 mjeseci ishoditi sve potrebne dozvole, nakon čega parcela prelazi u njihovo vlasništvo, da bi potom imali zakonski rok od sedam godina za izgradnju i puštanje objekta u funkciju“.

Od toga je prošlo 29 mjeseci. 

Grad Vukovar: Izgradnja prema projektu nije moguća

Gradu Vukovaru obratili smo se s pitanjem u kojoj je fazi realizacija projekta, odnosno - gdje je zapelo. Iz Ureda gradonačelnika odgovorila nam je Ana Lovrić, viša stručna suradnica za opće poslove.

"Izgradnja hotela 'Vukovar Tower' prema projektu investitora nije moguća budući da Ministarstvo kulture nije dalo suglasnost za izmjenu prostornog plana kojim bi se omogućila izgradnja hotela visokog 200 metara s 36 nadzemnih etaža", poručila je djelatnica. 

Poručuje da je Grad u stalnom kontaktu s investitorima i da zajednički pokušavaju pronaći rješenje i stvoriti uvjete za realizaciju ove izuzetno važne investicije za Vukovar.

"Na zadnjem sastanku, održanom 30. rujna ove godine, investitori su nas izvijestili da su spremni smanjiti planiranu katnost i visinu hotela na onu koja bi bila prihvatljiva za Ministarstvo kulture, a sve s ciljem realizacije investicije, što ukazuje na njihovu odlučnost i ozbiljnost za investiranje. Nakon toga, 7. listopada 2021. godine održan je sastanak s pročelnicom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vukovaru, gospođom Zdenkom Predrijevac, na kojemu smo je upoznali s novonastalom situacijom i namjerama investitora", dodala je Lovrić. 

Iz Grada Vukovara kažu da oni i investitori čekaju odgovor Ministarstva kulture

Kaže da od tad čekaju odgovor Ministarstva. 

"Pročelnica nas je na tom sastanku izvijestila kako će nam se povratno javiti nakon konzultacija s ministricom Ninom Obuljen Koržinek i obavijestiti nas o tome koji parametri izgradnje su prihvatljivi za Ministarstvo kulture. Do danas nismo zaprimili nikakvu obavijest od Ministarstva, no nadamo se kako ćemo informaciju dobiti u što skorijem roku, kako bi ovaj izuzetno važan projekt za grad Vukovar krenuo u realizaciju", poručila je djelatnica Grada.

Kontaktirali smo i Ministarstvo kulture. 

Iz Ministarstva kulture kažu da nisu dobili nikakav upit od njih 

Oni, pak, kažu da nisu zaprimili nikakav novi upit od Grada Vukovara.

"Slijedom vašeg pitanja, a na temelju provjere u nadležnom Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture i medija, obavještavamo vas da Ministarstvu kulture i medija nisu dostavljeni novi upiti investitora ili Grada Vukovara vezani za izgradnju hotela Dunav u Vukovaru. Jednako tako nismo upoznati s njihovim daljnjim namjerama po pitanju obnove hotela Dunav u Vukovaru. Konzervatorski odjel u Vukovaru već je ranije dao mišljenje vezano za obnovu hotela i utvrdio uvjete za moguću obnovu, rekonstrukciju ili izgradnju nove zgrade, što je sve predviđeno kao mogućnost", odgovorila je glasnogovornica Renata Margaretić Urlić. 

>>Penava bježi od odgovornosti za realizaciju hotela Dunav, kaže Ministarstvo kulture

Dodajmo da je prvi vlasnik hotela Dunav bio poljoprivredni gigant VUPIK, nakon čega je pripao Agrokoru Ivice Todorića, a onda je prodan tvrtki Eurco od koje ga je Penava kupio.

Pročitajte više