Penava: Srpski poduzetnici su neki znak pobjede mirne reintegracije

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI

VUKOVARSKI gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je da su poslovni rezultati koje u Vukovaru ostvaruju poduzetnici, pripadnici srpske nacionalne manjine najbolji znak uspjeha procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Milaković: Prava Srba su sve teže ostvariva

Penava je to rekao na aktualnom satu vukovarskoga Gradskog vijeća odgovarajući na pitanje vijećnika Srđana Milakovića (Demokratski savez Srba), kojega je zanimao komentar gradonačelnika o uspjehu procesa mirne reintegracije, čija je 25. godišnjica nedavno obilježena, s pozicije ostvarivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

Ustvrdivši kako je u dokumentima iz vremena mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, od Erdutskog sporazuma do Pisma namjere vlade RH određeno značajno sudjelovanje pripadnika srpske zajednice u društvenome i javnom životu te državnoj i javnoj vlasti u Hrvatskoj, Milaković je rekao da su zahvaljujući tim dokumentima pripadnici srpske zajednice i dobili odgovarajuće položaje, poput pomoćnika ministara i druge.

"Kako je mirna reintegracija odmicala, prava koja su jamčena u tim dokumentima bila su za pripadnike srpske zajednice sve teže ostvariva i iskustva su bila poprilično loša da bi do današnjeg dana gotovo nestala", ocijenio je Milaković. 

Penava: Srpski poduzetnici su neki znak pobjede mirne reintegracije

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da je mirna reintegracija bila vrlo zahtjevan proces za sve sudionike i ljude koji su živjeli na tom području jer je tražila od njih znatne prilagodbe i postavljala mnoge izazove.

Rekao je i kako nije bio aktivni sudionik toga vremena te o njemu ne može niti govoriti, ali u kontekstu današnjeg vremena za njega je ravnopravnost pripadnika srpske zajednice ostvarena kada vidi uspjehe vukovarskih poduzetnika srpske nacionalnosti.

"Ne želeći ulaziti u političku raspravu na temu tko je kome i šta trebao dati, želim reći kako su poduzetnici i poduzetništvo, perjanice koje tu dominiraju, a predstavnici su srpske nacionalne manjine, neki znak pobjede i uspješnosti procesa mirne reintegracije", rekao je Penava i dodao kako pritom misli na Slobodana Aleksića, Nebojšu Šarca i druge poduzetnike srpske nacionalnosti.

"Po meni su to uspješnice koje mi gajimo i do kojih je meni stalo i s kojima imam kvalitetan odnos. Govorim o gospodarskom dijelu koji po meni znači perspektivu tih ljudi, njihovih obitelji i srpske zajednice unutar Vukovara", rekao je.

Milaković: Zašto Srbin može biti dobar poduzetnik, ali ne može biti šef u instituciji?

Srđan Milaković je reagirajući upitao zašto pripadnik srpske zajednice može biti dobar poduzetnik, a ne može biti u institucionalnom dijelu dobar voditelj.

"Naprosto tu postoji velika disproporcija. Zašto ne može biti čelnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zašto ne može biti direktor gradskog poduzeća ili pročelnik u gradskoj upravi? Zašto je to mogao u mirnoj reintegraciji, a danas ne može?" upitao je Milaković. Penava mu na to nije odgovorio.

Pročitajte više