Nakon propalog sjevernokorejskog lansiranja, američki potpredsjednik posjetio zonu između Koreja

Foto: Hina

AMERIČKI potpredsjednik Mike Pence doputovao je u demilitariziranu zonu između dviju Koreja dan nakon neuspješnog pokusnog ispaljivanja sjevernokorejske rakete.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država stigao je helikopterom u vojni logor Bonifas, smješten samo nekoliko metara od demilitarizirane zone između Južne i Sjeverne Koreje.

Pence treba posjetiti pogranično selo Panmunjon gdje je bio potpisan sporazum o prekidu vatre 1953.

Porasle napetosti

Napetosti su snažno porasle zadnjih tjedana između SAD-a i režima u Pyongyangu koji je ispalio nekoliko raketa kao odgovor na slanje skupine američkih brodova i nosača zrakoplova Carl Vinson prema Korejskom poluotoku.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je upozorio da će se Sjedinjene Države pozabaviti sjevernokorejskim problemom i zabraniti režimu Kim Jong-Una da jednoga dana uspije razviti interkontinentalnu raketu koja bi mogla dosegnuti američko tlo.

Sjevernokorejska provokacija

Pence je u nedjelju stigao u Južnu Koreju, prvu postaju azijsko-pacifičke ture po četiri zemlje kojima time iskazuje američku podršku pred ratobornom Sjevernom Korejom koja je nekoliko sati prije njegova dolaska izvela neuspio raketni pokus.

Mike Pence je taj pokušaj testiranja nazvao "provokacijom" govoreći u nedjelju pred oko 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

"Cijela lepeza sredstava je na raspolaganju američkom predsjedniku ako ih odluči upotrijebiti", rekao je u nedjelju visoki savjetnik u Bijeloj kući na temu vanjske politike pri čemu nije isključio vojnu opciju.

Sjeverna Koreja je nedavno povećala svoj nuklearni program, a izvela je dva nuklearna testa i samo tijekom prošle godine ispalila oko 20 balističkih projektila.

Pročitajte više