Pentagon: Nema dokaza da je Kuran bacan u wc školjke

AMERIČKA vojska utvrdila je pet slučajeva neprimjerenog postupanja s muslimanskom svetom knjigom Kuranom u zatvoru Guantanamo na Kubi, u kojem je zatočeno više od 500 ljudi, većinom Muslimana, koje se sumnjiči za terorističke aktivnosti, objavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Pentagonu zapovjednik zatvora general Jay Hood.

Govoreći o rezultatima istrage američki general nije pobliže pojasnio što znači neprimjereno postupanje s Kuranom, ali je istaknuo kako nisu pronađeni uvjerljivi dokazi o bacanju Kurana u wc školjke, o čemu se pisalo u medijima.

Prema tim napisima zatočenike se navodno prilikom saslušavanja maltretiralo tako što je pred njihovim očima Kuran bacan u wc školjke. Prvi je o tome pisao "Newsweek" u svom izdanju od 9. svibnja. Američka vlada odbacila je te tvrdnje, te je oštro napala "Newsweek", koji je ubrzo povukao sporni članak. Nakon objave spornog članka u "Newsweeku" u mnogim muslimanskim zemljama izbile su antiameričke demonstracije, a najveći nemiri dogodili su se u Afganistanu gdje je poginulo 16 ljudi.

Američka vojska je nakon toga pokrenula istragu kako bi se utvrdilo da li je bilo slučajeva da je Kuran bacan u wc školjke.

(

Pročitajte više