Pentagon niječe izvješće o novoj obavještajnoj službi

AMERIČKI Pentagon zanijekao je medijsko izvješće da je stvorio špijunsku jedinicu pod kontrolom ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Pentagon (Ministarstvo obrane) je priznao da nastoji poboljšati svoju špijunsku mrežu u inozemstvu, ali zanijekao da je Rumsfeld reinterpretirao američke zakone kako bi stvorio špijunsku jedinicu pod svojom kontrolom.

"Ne postoji jedinica za tajne operacije koja izravno izvješćuje ministra obrane kako je opisano u članku The Washington Posta" (WP), rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Lawrence DiRita.

On je dodao da "Ministarstvo obrane ne pokušava nategnuti zakone kako bi se u njih uklopile željene aktivnosti, kako se sugerira u članku".

DiRita je objavio priopćenje dan nakon što je The Washington Post izvijestio da je Pentagon formirao špijunsku jedinicu pod izravnom Rumsfeldovom kontrolom za prikupljanje obavještajnih podataka u inozemstvu.

WP je izvijestio da se nova špijunska agencija zove Podružnica za stratešku potporu te da već dvije godine tajno djeluje u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima.

List je naveo da su cilj nove špijunske inicijative zemlje poput Somalije, Jemena, Indonezije, Filipina i Gruzije.

U pisanoj zapovijedi koju list navodi Rumsfeld je izrazio nezadovoljstvo skoro potpunom ovisnošću Pentagona o CIA-i nakon terorističkih napada 11. rujna.

List je naveo da je jedinica uspostavljena korištenjem reprogamiranih fondova bez izravnog odobrenja američkog Kongresa.

DiRita je rekao da je točno i da ne bi trebalo biti iznenađenje da Pentagon nastoji poboljšati svoje ljudske špijunske mogućnosti za koje je američko povjerenstvo za teroritičke napade 11. rujna 2001. zaključilo da su neodgovarajući.

Dio tih napora, rekao je on, je da Pentagonova Obrambena obavještajna agencija poduzima mjere za bolje usmjeravanje na globalnu borbu protiv terorizma.

On je rekao da se Ministarstvo obrane redovito konzultira s odgovarajućim odborima američkog Kongresa, obavještajnom agencijom CIA i drugim obavještajnim službama.

Rumsfeld se prošle godine borio mjesecima protiv reforme američkih obavještajnih službi koja je ostavila netaknutom kontrolu CIA-e nad ljudskim obavještajnim kapacitetima, a popustio je tek nakon što je Kongres u novi zakon umetnuo stavku za koju se smatra da čuva Pentagonovu neovisnost na obavještajnom području.

Pročitajte više