Najpreciznije američke topničke granate potiho isporučene Ukrajini

Foto: Profimedia

AMERIČKI Pentagon je poslao Ukrajini svoju najprecizniju topničku granatu, GPS-om vođeni Excalibur, pokazuju proračunski dokumenti koji potvrđuju prethodno nenajavljeni dodatak arsenalu prikupljenom za borbu protiv ruske invazije.

Plan za dopunu američkih zaliha Excalibura prvi put potvrđuje da je Pentagon opskrbljivao ukrajinske snage ovom granatom. Američki dužnosnici zaobišli su pitanja o Excaliburu unatoč izvješćima da je u tijeku planiranje nabave te da je već bio u uporabi u Ukrajini, piše Bloomberg.

Pogađa unutar dva metra od mete

Excalibur, satelitski navođeno oružje koje može pogoditi unutar dva metra od mete, prvi je put korišten u Iraku 2007. godine u poznatom ubojstvu vođe Al-Qaide Abu Juraha i njegovih suradnika.

Američko ministarstvo obrane potrošit će dodatna 92 milijuna dolara, što je odobrio Kongres, "za nabavu zamjenskog streljiva M982 Excalibur prebačenog u Ukrajinu kao potpora međunarodnim naporima za suprotstavljanje ruskoj agresiji", piše u proračunskom dokumentu iz kolovoza koji nije prethodno objavljen.

Ovaj projektil, koji se koristi u haubicama od 155 mm, glavnom topničkom oruđu američke vojske, zajednički su razvili Raytheon Missiles and Defence i BAE Systems Bofor. Precizno navođeni Excalibur omogućuje zapovjednicima na bojnom polju da se preciznije usmjere napadi na ciljeve. Ima domet od 40 kilometara.

Excalibur u dokumentima o pomoći Ukrajini

Excalibur je naveden u dokumentima u kojima stoji na što Pentagon troši dio od 20.1 milijarde dolara u "Dodatnoj pomoći Ukrajini" koju je američki predsjednik Joe Biden potpisao u svibnju. Granate za Excalibur uzeti su iz vojnih zaliha odlukom američkog predsjednika vrijednom osam milijardi dolara. Dosad je Pentagon detaljno obrazložio kupnju zaliha u ukupnom iznosu od oko sedam milijardi dolara u sedam rata do kolovoza.

Dodatak od 92 milijuna dolara za Excalibur više je nego udvostručio proračun programa, dodajući oko 900 projektila u fiskalnoj 2022. godini, naprema 56.7 milijuna dolara, koliko je Kongres odobrio ove fiskalne godine, ističe Mark Cancian, obrambeni analitičar Centra za strateške i međunarodne studije koji prati potrošnju u Ukrajini. Ovih 56.7 milijuna dolara namijenjeno je kupnji 374 sofisticirane granate koje se ne mogu omesti zagušivanjem GPS signala.

"Ovo također potvrđuje ono u što se dugo sumnjalo, da Sjedinjene Američke Države isporučuju ovo napredno oružje Ukrajini", rekao je Cancian. Svaka granata trenutačno košta od 98.700 do 106.400 dolara, ovisno o kupljenim količinama.

Pogađa već prvom granatom

Preciznost Excalibura omogućuje učinak već prve granate na metu, smanjujući broj potrebnih granata uz smanjenje kolateralne štete", stoji u američkim proračunskim dokumentima.

Na temelju toga, ovo oružje je vjerojatno štedljivo korišteno za kirurško uništavanje ruskih zapovjednih mjesta i zapovjedno-kontrolnih centara dok se ukrajinske trupe uključuju u topničke dvoboje s osvajačima u istočnim regijama.

Zakon o dodatnoj pomoći Ukrajini osigurao je više od 40 milijardi dolara hitnih sredstava. Pentagonov udio iznosio je najmanje 20 milijardi dolara, uključujući šest milijardi dolara za pomoć i opremu Ukrajini i devet milijardi dolara za popunjavanje američkih zaliha opreme.

Što je još poslano?

Osim prethodno neobjavljene isporuke Excalibura, proračunski dokumenti također navode zalihe dobro poznatih artikala, kao što su konvencionalni topnički projektili 155 mm, protuoklopni projektili Javelin i protuzračni projektili Stinger, mobilni raketni sustav HIMARS i njegov navođeni raketni sustav s višestrukim bacanjem (GMLRS). Tu su i manje kupnje bacača granata MK-19, preciznih snajperskih pušaka i posebnih dalekozora i zamjenskih baterijskih rashladnih jedinica za Stingere.

"Puno je novca uloženo u reprogramiranje za povećanje proizvodnih kapaciteta za buduće nabave oružja kao što je navođeni višecijevni raketni sustav koji se koristi na sustavu HIMARS", rekao je Cancian.

SAD je također poslao snajperske puške u Ukrajinu i traži 265.000 dolara za nadopunu svojih zaliha takvog oružja, kao i 80.000 dolara za dalekometne nišane koji su poslani zajedno s puškama.

Pentagon planira potrošiti sljedeće:

  • 745.5 milijuna dolara za nadopunu raketa Stinger. To uključuje 303.7 milijuna dolara za modifikacije postojećeg oružja, jer ovaj projektil više nije u proizvodnji, te 370.3 milijuna dolara za zamjenu Stingera poslanih u Ukrajinu, što bi zahtijevalo ponovno pokretanje proizvodnje koja je završila fiskalne 2005. ili njihovu zamjenu sličnim oružjem. Preostali novac je potreban za zamjenu Stingerovih baterijskih rashladnih jedinica
  • 471 milijun dolara za zamjenu 16 HIMARS jedinica koje je proizveo Lockheed Martin i povećanje proizvodnog kapaciteta
  •  337 milijuna dolara za zamjenske granate od 155 mm za kopnenu vojsku i marince
  • 263 milijuna dolara za nadoknadu ratnom zrakoplovstvu za prijevoz od američkih skladišta do Europe "kao potpora međunarodnim naporima za suzbijanje ruske agresije"
  • 260.5 milijuna dolara za GMLRS rakete navođene GPS-om i povećanje proizvodnih kapaciteta
  • 74.7 milijuna dolara za streljivo kalibra 50
  • 65 milijuna dolara za zamjenu malih, srednjih i velikih jurišnih letjelica prebačenih u Ukrajinu.

Pročitajte više