PENTAGON: REPORTER FOX NEWSA ĆE MORATI NAPUSTITI IRAK

Reporter američke TV kuće Fox News Geraldo Rivera morat će zbog pritiska iz Pentagona napustiti Irak nakon što je u svom izvještavanju odao položaj jedne od američkih postrojbi. L



Pentagon i Fox News postigli su dogovor da Rivera neće biti istjeran iz Iraka nego će otići dragovoljno. Rivera je, tvrde u Pentagonu, prekršio temeljno pravilo izvještavanja odavajući pojedinosti vojnih planova. On je bio jedan od reportera koji su pratili napredovanje američke 101. zračno-desantne divizije.

Rivera je, naime, u jednom od svojih javljanja uživo na pijesku iscrtao lokacije niza koalicijskih postrojbi i opisao plan 101. divizije za opkoljavanje Najafa.

Rivera je tek naknadno došao u Irak pokrivati rat sa 101. divizijom, a da prethodno nije prošao obuku koju su obavili svi reporteri, njih oko 500, koji rat prate uz američke i britanske postrojbe. Ovi reporteri, "usađeni" u postrojbe, s njima žive, putuju i spavaju, i poštuju osnovna pravila izvještavanja koja, među ostalim, zabranjuju odavanje bitnih vojnih podataka poput lokacije postrojbe ili smjera kretanja.

(Hina) sl dj

Pročitajte više