Pentagon traži do 15 milijardi dolara za autonomna oružja i "pametne mašine"

Screenshot/ilustracija: YouTube

PRORAČUNSKI zahtjevi Pentagona za 2017. godinu uključuju 12 do 15 milijardi dolara za financiranje ratnih igara, eksperimente i predstavljanje novih tehnologija čije je cilj zadržavanje vojne nadmoći nad Kinom i Rusijom, izjavio je jučer zamjenik tajnika obrane Robert Work.

Američka vojska planira investirati u autonomna oružja i mašine s dubokim učenjem koje su oslonjene na napredak u umjetnoj inteligenciji s teškim fokusom na suradnju ljudi-mašine i njihovo združivanje u borbi, rekao je Work.

"To je dizajnirano da bi ljude napravilo učinkovitijima u borbi," rekao je na konferenciji Centra za novu američku sigurnost.  "Mi vjerujemo da je naša prednost u našim ljudima; tehnološki vještim ljudima koji su odrasli u iSvijetu i koji će do gaća skinuti i potući ljude odrasle u iSvijetu pod autoritarnim vodstvom".

"Iza crne zavjese"

Poslovično, Pentagon namjerava blisko surađivati s američkim Kongresom kako bi osiugrao podršku za nove ciljeve vojske, istovremeno radeći na smanjenju troškova i ubrzavanju postupka akvizicija. Namjera je rad na navedenim područjima držati u strogoj tajnosti, povremeno najavljujući specifične uspjehe s ciljem da se odvrate potencijali suparnici.

"Ja želim da se naši konkurenti pitaju što se skriva iza crne zavjese," rekao je Work.

Nove tehnologije uključuju nosivu elektroniku, egzoskeletone, veće korištenje dronova komplementarnih s avionima kojima pilotiraju ljudi, matične brodove za velik broj mini-dronova, a najavljeni su i napori za razvoj sustava koji bi raketama omogućio da neovisno identificiraju i analiziraju prije nepoznatu neprijateljsku obranu i zapovjednicima omoguće da izmjene njihov kurs nakon lansiranja, prenosi Reuters

Postoji "mnogo skepticizma" unutar Defense Departmenta oko toga može li vojska usavršiti takav sustav, rekao je Work, pa dodao kako je uvjeren da takva oružja "nisu samo moguća, već neophodna".

Sjedinjene Države će nastaviti raditi na dugoročnoj suradnji s Kinom i Rusijom, ali drže da je nužno ojačati poziciju konvencionalnog odvraćanja i "stvari raditi pametnije," rekao je. 

Pročitajte više