Penzioneri koji su u pola mandata prešli Plenkoviću: Ostajemo vjerni HDZ-u do kraja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći. Među prvima jutros su listu predali HDZ-ovi koalicijski partneri iz HSU-a, koji na europske izbore izlaze samostalno.

"Ovo je prvi put da HSU samostalno izlazi na ovakve izbore. S obzirom da stanovništvo Europske unije stari i da je demografija veliki problem, HSU je na svojoj listi ponudila ljude s iskustvom, koji su svojim radom pokazali da umiju i znaju, da će se znati boriti za umirovljenike i razumiju probleme umirovljenika", kazao je šef HSU-a Veselko Gabričević.

Najavio je da će se, budu li izabrani, kandidati HSU-a izmjenjivati u Europskom parlamentu, a jednu trećinu primanja odvajat će u zajednički fond, iz kojeg će pomagati onima koji su najsiromašniji, prenosi tportal.

Gabričević nije mogao izbjeći pitanja vezana uz pregovore o sastavljanju nove većine i vlade. Upitan jesu li spremni sudjelovati u vladi u kojoj bi bio i Domovinski pokret, Gabričević je rekao: "HSU je donio odluku da ide u koaliciju s HDZ-om na parlamentarne izbore, ja svoje mišljenje nikada ne mijenjam niti odustajem od onoga što sam jednom dogovorio. Lojalni do kraja HDZ-u."

Upitan kako gledaju na koaliciju s DP-om i je li im ta stranka programski i svjetonazorski bliska, Gabričević je kazao da su članovi Domovinskog pokreta uglavnom bivši članovi HDZ-a. "Ne tako davno baštinili su isti program i iste ciljeve, vjerujem da će se brzo naći zajedničko mišljenje i da će ta koalicija uspješno djelovati", poručio je.

Podsjećamo, tadašnji šef HSU-a Silvano Hrelja, kojeg je naslijedio Gabričević, u pola prošlog mandata pretrčao je HDZ-u premda je na izborima 2020. bio u SDP-ovoj koaliciji. Prije godinu dana Hrelja je za sebe izjavio "ja sam žetončina", no rekao je da je to u interesu umirovljenika.

Pročitajte više