Peović: Smrt fašizmu, sloboda narodu. Đakić: Prvo dajte slobodu mužu

Foto: Pixsell

ZADNJI je dan zasjedanja Hrvatskoga sabora u sadašnjem sazivu. Hrvatski će sabor glasanjem o svim točkama i o svom raspuštanju završiti rad u sadašnjem sazivu, nakon čega slijede izbori za novi saziv parlamenta. Izbori se mogu održati najranije 14. travnja, a najkasnije 12. svibnja. O datumu odlučuje predsjednik Zoran Milanović.

Osim o svom raspuštanju, sabor je glasao o izmjenama kaznenog zakonodavstva kojima se kao kaznena djela uvode femicid, rodno uvjetovano ubojstvo ženske osobe te neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, tzv. curenje informacija.

Oporba se žestoko protivi ovom posljednjem. Vladu proziva da se prvo okomila na novinare, a, između dva čitanja zakona, i na zviždače. Više oporbenih klubova amandmanima tražilo je brisanje sporne odredbe, no vladini predstavnici sve su ih odbili. 

Peović: Smrt fašizmu, sloboda narodu

Katarina Peović u svom je govoru poručila kako se zakonom o kojemu zastupnici danas glasuju stavlja flaster na usta i da će on rezultirati zabranama. "Žulja vas što se netko usudio objaviti inicijale AP u kontekstu koji se AP-u ne sviđa. Što ste skloniji represiji, to su ljudi skloniji izlasku na ulicu", poručila je i završila svoj mandat riječima: "Smrt fašizmu, sloboda narodu."

HDZ-ovac Josip Đakić nakon toga joj je poručio "kako bi prvo trebala dati slobodu mužu, a onda govoriti o slobodi".

"S obzirom da kolegica insinuira i laže i govori o slobodu narodu. Slobodu mužu trebate dati, bivšem mužu prvo slobodu, a onda narodu. Nemojte se pozivati na slobodu. Kada vas žele privesti policajci zbog obiteljskog nasilja, vi izvadite saborsku iskaznicu. Nemojte to raditi više. Sloboda je širok pojam i nije ograničena iskaznicom", rekao je Đakić. Jandroković ga je opomenuo.

"Smrt fašizmu, ali i komunizmu, mi liberali smo protiv svih totalitarnih režima", rekao je nakon toga i šef HSLS-a Dario Hrebak.

Pročitajte više