Pepsi kupio srpski Marbo te ciljaju na Hrvatsku i BiH

AMERIČKI Pepsi postao je novi vlasnik srbijanske tvornice Marbo Products iz Laktaša koja se bavi proizvodnjom čipsa i drugih snack proizvoda.

Marbo je poznat po svom brandu "Chipsy" koji je sada, također, u 100-postotnom vlasništvu tvrtke PepsiCo Investments sa sjedištem u Nizozemskoj. Akvizicija obuhvaća i tvrtku Marbo RS što potvrđuje i rješenje Konkurencijskog savjeta BiH koji je prošlog mjeseca razmatrao zahtjev PepsiCo Investmentsa za preuzimanje cjelokupnog kapitala tvrtke iz Laktaša.

Kupnja je odobrena uz zaključak kako se konkurencija preuzimanjem Marba od strane PepsiCo neće narušiti. Trenutno tvrtka Marbo zapošljava preko 1.000 zaposlenika u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Tvrtka Marbo ovim preuzimanjem može još više profitirati iako je stekla profit od 12,5 milijuna eura u prethodnoj godini, što je veliki porast od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Marbo će se u vlasništvu tvrtke PepsiCo koncentrirati na potrošače u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, a izvoz će biti nastavljen na tržišta: Makedonije, Republike Srpske, Federacije BiH, Slovenije, Rumunjske, Rusije, Bugarske, Mađarske i Grčke.

V.M.

Pročitajte više