Perasz i Novak za ubojstvo osuđeni na 20 godina zatvora, Luketić na 15

OPTUŽENE za ubojstvo crikveničkog bogataša Ljubomira Novaka Damira Perasza i suprugu ubijenoga Snježanu Novak Sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci osudilo je danas na 20 godina zatvora , a Krešimira Luketića, optuženog za poticanje ubojstva, na 15 godina.

Perasz je osuđen zbog ubojstva iz koristoljublja, a Snježana Novak zbog ubojstva na podmukao način. Presuda je izrečena u skladu sa starim Zakonom o kaznenom postupku koji je bio na snazi u vrijeme ubojstva u prosincu 1995., po kojemu je najveća moguća kazna 20 godina. Po sadašnjem zakonu maksimalna je kazna 40 godina. Sudski postupak trajao je gotovo dvije godine.

Sudskim vijećem je predsjedala sutkinja Ika Šarić.

Presudom je Perasz proglašen krivim za ubojstvo imućnog Ljubomira Novaka skraćenom puškom u doba dok je on rekreativno trčao cestom uz more sa suprugom Snježanom. Ona je proglašena krivom za organizaciju ubojstva, uz pomoć Krešimira Luketića koji je, kako stoji u presudi, za to ubojstvo angažirao plaćenog ubojicu, svojega poznanika Perasza. Po presudi, Snježana Novak sudjelovala je u ubojstvu pomažući Peraszu u uklanjanju Novakova tijela s ceste neposredno nakon usmrćenja. Ona je osuđena i da je namamila svog supruga na mjesto ubojstva, koje je s ubojicom ranije dogovorila.

Perasza je teretio njegov iskaz koji je dao u policiji nakon privođenja u kojem je opisao ubojstvo kako je opisano u prihvaćenoj optužnici. Perasz je također vodio razgovor s ozvučenim prikrivenim policijskim suradnikam kojemu je opisao sve okolnosti ubojstva. Poslije je tvrdio da su ti iskazi iznuđeni.

Među osumnjičenima su bili i Crikveničanin Mario Pečaver, s kojim se Snježana Novak intenzivno družila prije i nakon ubojstva, i njegova kći Ana Pečaver, no zbog nedostatka dokaza odsutalo se od optužbe.

Međutim, Krešimir Luketić u završnoj je riječi za organizaciju ubojstva iznenada optužio Marija i Anu Pečaver, svoju bivšu djevojku. Tvrdio je da ga je tadašnja djevojka nagovorila da ubije Novaka jer će on u protivnom ubiti njezina oca Marija. Izjavio je i kako ih je on nesvjesno uputio na ubojicu Perasza.

U sudskim se krugovima očekuje pokretanje zasebnog postupka za Marija i Anu Pečaver.

Pročitajte više