Deseci tisuća zaraženih. Peru proglasio izvanredno zdravstveno stanje zbog denge

Foto: EPA

Peru je proglasio izvanredno zdravstveno stanje u većem dijelu zemlje jer su toplinski val i obilne kiše doveli do naglog porasta slučajeva denga groznice.

Broj umrlih od virusa u toj južnoameričkoj državi porastao je na 32 ove godine, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva Cesar Vasquez. Ukupan broj slučajeva popeo se na 31.300 u prvih osam tjedana godine, rekao je Vasquez.

Peruanska vlada odobrila je prijedlog za proglašenje izvanrednog zdravstvenog stanja u ponedjeljak, rekao je Vasquez novinarima nekoliko sati nakon što je izjavio da je izbijanje epidemije denge "neminovno". "Postoji 20 regija, od 25, u kojima će biti proglašena hitna zdravstvena situacija zbog denga groznice", dodao je.

Deklaracijom se povećavaju resursi za zdravstvene službe u pogođenim područjima.

Bolest prenose komarci

Denga, koja se uglavnom prenosi ubodom zaraženih komaraca, uzrokuje simptome kao što su groznica, mučnina, povraćanje, umor i bolovi u tijelu. Većina dosad viđenih slučajeva u Peruu bila je na sjeveru zemlje, gdje su bolnice već pretrpane.

"Vrijeme je stvorilo savršeno tlo za razmnožavanje komaraca da se brže razmnožavaju i postanu češći prijenosnik bolesti", rekao je Vasquez.

Prošle je godine u Peruu od denga groznice umrlo 428 ljudi, a zaraženo je 269.216, prema službenim podacima.

Od 2023. andska se nacija suočava s visokim temperaturama i obilnim kišama zbog vremenskog fenomena El Nino, koji je zagrijao more uz obalu Perua.

Pročitajte više