Peruanska sramota: Zid s bodljikavom žicom dijeli bogate od siromašnih stanovnika Lime

Foto: 123rf

U JUGOISTOČNOM dijelu peruanskog glavnog grada Lime stoji velika sramota - zid visok tri metra pojačan bodljikavom žicom. Stanovnici su ga nazvali "zidom srama" jer dijeli bogate od siromašnih stanovnika Lime.

Zid se proteže dužinom od 10 kilometara, a postao je simbol srama za stanovnike četvrti Vista Hermosa. Oni ga opisuju depresivni, piše AP.

Gradnja zida započela je još 1980-ih zbog sigurnosti i zabrinutosti za ekstremizam. Posljednji je dio završen prije tri godine. Nevladina organizacija Oxfam nedavno se javno odrekla postojanja zida i razlike koju stvara između dva područja sa značajnim socioekonomskim raznolikostima.

Područje na kojem je sagrađen zid posjeduje zajednica Casuarinas koja tvrdi da se zid ondje nalazi radi sigurnosti te kako bi zaustavio ilegalnu gradnju.

"S jedne strane imate Casuarinas, jednu od najskupljih i najekskluzivnijih područja Lime, a stambene jedinice ondje stoje milijune dolara, a s druge strane je naselje koje ima minimum ili čak i nema pristup osnovnim potrebama", rekao je predstavnik Oxfama Armando Mendoza.

Pročitajte više