Peruško o detaljima nagodbe: Imamo potrebnu dvotrećinsku potporu

Screenshot, Video: Index

PREDSTAVNICA dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković potvrdila je Hini da je nagodba u sklopu izvanredne uprave u Agrokoru postignuta, te istaknula da su dobavljači njome zadovoljni.

>>Dogovorena je nagodba u Agrokoru

"Istina je, sinoć kasno postignuta je nagodba, odnosno ispregovarani su svi ključni elementi", rekao je Vidaković u telefonskoj izjavi za Hinu.

Upitana je li zadovoljna dogovorom, odgovorila je kako dobavljači "ne mogu biti nezadovoljni".

"Nitko iz ovoga nije izašao, a da nije ranjen, samo je pitanje u kojoj mjeri, no relativno smo dobro prošli", rekla je Vidaković.

"Imamo zakonsku dvotrećinsku većinu"

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, danas je od 16 sati u prostorijama Agrokora dao izjavu o dogovoru vjerovnika.

"Danas su konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. 

Ovaj su tjedan članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici razgovarali međusobno o svim pitanjima koja su još zauvijek otvorena, razgovori su završili tako da su postigli dogovor o nagodbi", rekao je Peruško.

"Pred nama je posao u kojem postignute dogovore treba pretvoriti u pravno obvezujuća i provediva rješenja. 

Izvanredna uprava i savjetnici sada rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe kako bismo ga čim prije mogli dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću.

Predstavnici vjerovnika koji su izrazili podršku ovom dogovoru su svi članovi privremenog vjerovničkog vijeća te možemo reći da imamo podršku vjerovnika koja prelazi zakonsku dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe

"Vlak s nagodbom napustio stanicu"

Zato možemo reći - da se slikovito izrazim - kako je vlak s nagodbom napustio stanicu. 

Vezano za cijeli niz detalja koji se odnose na buduće vlasništvo, povrate, detalje sporazuma s dobavljačima i Sberbankom, za sada mogu reći sljedeće:

ukratko, dobavljačima će biti plaćen granični dug prema prethodnim dogovorima, a pronađeno je rješenje za dobavljače s financijskim mjenicama s regresima.

Sberbanka neće ući u kredit s refinanciranjem, već će ostvariti određene povrate u budućnosti. Vezano uz dobit iz operativnog poslovanja novog Agrokora, dakle, slično kao i dobavljači u slučaju graničnog duga. 

Također, imat će opciju da za 18 posto Mercatora dobije udjele u novom Agrokoru", rekao je Peruško.

Na putu nagodbe stoje tri kompanije

"Na putu prema izglasavanju nagodbe stoje tri kompanije: Agram, Alca te Adris", rekao je Peruško.

Te tri kompanije, naime, osporavaju jamstva odnosno tražbine drugih financijskih vjerovnika te time dovode u pitanju proces postizanje nagodbe, jer onemogućuju priznate tražbine drugih vjerovnika u ostvarivanju vlasničkih prava. 

Ipak, danas tijekom dana gospodin Dubravko Grgić u ime Agrama izrazio je spremnost pristati na dogovor koji mu nude budući vlasnici Agrokora. Taj dogovor Agram i budući vlasnici tek trebaju potpisati. 

No, iskaz spremnosti gospodina Grgića je korak naprijed u tom pravcu.

Trenutno su u tijeku i razgovori s predstavnicima Alce koje vodi moja zamjenica Irena Weber. Alci je također ponuđeno fer i pravedno rješenje njihova problema s financijskim mjenicama, u skladu s onim što je većini dobavljača u sličnoj situaciji prihvatljivo. 

To znači da pitane Adrisa, čija su očekivanja o povratima bila značajno iznad prihvatljivih ostalim vjerovnicima, još uvijek ostaje otvoreno. S tom kompanijom tijekom današnjeg dana nije bilo novih razgovora. 

Velik broj vjerovnika morao je pristati na velike kompromise i otpise potraživanja kako bi kompanija mogla opstati i nastaviti poslovati. Svima njima se, u ime svih zaposlenika Agrokora, na tome zahvaljujem. Na kraju mogu još samo izraziti nadu da će i Adris i svi oni vjerovnici koji se još uvijek nisu pridružili nagodbi, istu na kraju ipak podržati", zaključio je Peruško.

Pročitajte više