Pet europskih zemalja za provedbu europskog uhidbenog naloga

PRAVOSUDNI dužnosnici Njemačke, Španjolske, Francuske, Portugala i Velike Britanije obvezali su se u ponedjeljak u Toledu na provedbu europskog uhidbenog naloga u zemljama članicama EU-a.

Europski uhidbeni nalog, koji će se početi primjenjivati 1. siječnja iduće godine u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj i Portugalu i koji se nalazi u proceduri u francuskom i njemačkom parlamentu, ima za cilj pojednostaviti proceduru izručivanja unutar zemalja EU-a i ubrzavanje sudskih postupaka između različitih zemalja.

Troje ministra pravosuđa - Španjolske Jose Maria Michavila, Francuske Dominique Perben i Portugala Celeste Cardona - te njemački i britanski državni tajnici Alfred Hartenbach i Patricia Scotland sudjelovali su u ponedjeljak u Toledu na seminaru o načinima provođenja europskog uhidbenog naloga, a čiji će zaključci biti preneseni drugim zemljama članicama Unije.

Uhidbeni nalog obuhvaća 32 teška kaznena djela (uključujući terorizam i trgovinu drogom) koji se kažnjavaju kaznom zatvora u trajanju od tri ili više godina.

Pročitajte više