Pet mrtvih u željezničkoj nesreći u Češkoj

PETORICA pripadnika specijalnih snaga češke vojske su poginula, a osam je ljudi ozlijeđeno u četvrtak u željezničkoj nesreći u blizini gradića Prostejova, 200 km istočno od Praga, objavile su lokalne službe spašavanja.

Prvi podaci govore da se brzi vlak sudario s kamionom koji je prevozio 11 pripadnika čeških specijalnih snaga. Petorica putnika iz kamiona poginula su, a još ih je šestero ranjeno, od čega neki teško, kazao je direktor lokalne službe spašavanja Ivo Mares.

Dvoje od oko 200 putnika u vlaku, koji se kretao brzinom od 100 km/h u trenutku nesreće, ozlijeđeni su - strojvođa i jedna putnica.

Žrtve nesreće su članovi elitne jedinice češke vojske koja je nedavno djelovala u Afganistanu, u okviru međunarodne antiterorističke misije "Enduring Freedom", istaknuo je glasnogovornik čeških specijalnih snaga Ladislav Sticha.

Prilično česti u Češkoj, sudari na željezničkim prijelazima koji često nemaju rampe uzrok su smrti ukupno 63 osobe 2003. godine, dok je u prvih devet mjeseci ove godine u takvim nesrećama već 27 poginulih, prema statističkim podacima čeških željeznica.

No, nesreća u četvrtak najteža je tog tipa od 1990. godine.

Pročitajte više