Pet stalnih članica za prijavu Irana Vijeću sigurnosti

STALNE članice Vijeća sigurnosti UN-a, Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina, pomalo su se neočekivano u utorak rano ujutro složile da je slučaj iranskog nuklearnog programa potrebno iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a.

Ministri vanjskih poslova stalnih članica Vijeća sigurnosti sastali se u ponedjeljak navečer u Londonu i nakon višesatnog sastanka koji se protegao sve do ranih sati u utorak potpisali zajedničku izjavu kojom se Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva da iranski slučaj prijavi Vijeću sigurnosti.

Sve do utorka ujutro Rusija i Kina otezale su s poduzimanjem mjera protiv Irana, koji jednostranim odlukama o nastavku procesa obogaćivanja urana prkosi volji međunarodne zajednice, i onemogućavale iznošenje iranskog slučaja pred Vijeće sigurnosti.

"Ministri stalnih članica složili su se da Vijeće guvernera IAEA na sastanku u četvrtak u Beču mora Vijeću sigurnosti poručiti da je protiv Irana potrebno poduzeti određene korake", navodi se u zajedničkoj ministarskoj izjavi.

Ukoliko IAEA prijavi Iran Vijeću sigurnosti to vjerojatno znači će se na tom tijelu razmatrati poduzimanje mjera protiv Irana, uključujući i mogućnost nametanja sankcija.

"Ministri također pozivaju Iran da zaustavi proces obogaćivanja urana i svaku s time povezanu aktivnost", navodi se u zajedničkoj izjavi petero ministara zemalja stalnih članica Vijeća sigurnost.

Pročitajte više