Peternel iz DP-a: Nije sporan Plenković, nego njegove politike. Možemo pregovarati

Screenshot: N1

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta govorio je za N1 o postizbornim koalicijama.

"Pravi pregovori tek trebaju započeti, čemu tolika nervoza, kao da tražite da kampanja traje dva sata. Što je postizborno pregovaranje duže, to znači da je kvalitetnije, lako se o stolicama dogovoriti, to se može u dva sastanka”, rekao je Peternel.

Kaže da od koalicije Rijeke pravde nije vidio službeni poziv za pregovore. “Koliko znam, Rijeke pravde su samo rekle da bi nešto htjeli, ali ni nemaju pregovarački tim. Nisam vidio ni formalan poziv ni da se Grmoja sastao s Benčić i Grbinom i kao jedna od strana započeo pregovore”, kaže.

Ponovio je da DP neće sa SDSS-om i Možemo. Komentirao je i kako nakon svih kritika upućenih Andreju Plenkoviću sada DP može pregovarati s njima.

Peternel: Nije sporan Plenković, nego njegove politike. Možemo pregovarati

“Smatramo da Andrej Plenković u prošlom mandatu nije dobro vodio vladu i ne slažemo se s politikama koje je provodio. Smatramo da, ako bismo mi sudjelovali u bilo kojoj vladi, da bi se te politike trebale mijenjati. I to je ključno.

Nismo bili zadovoljni politikama koje je provodio Andrej Plenković, nije sporna osoba Andrej Plenković nego politike koje je zagovarao, a koje je njegova vlada provodila, a bile su vezane uz suradnju sa SDSS-om, odnos prema braniteljima, HOS-u… Ako ćemo se dogovoriti da se usklade programi i da se politike koje mi zagovaramo u jednom većem dijelu provode, barem one koje su nam ključne, onda možemo o tome razgovarati. Ako ne, onda ne.”

Osvrnuo se i na oporbeni prijedlog o manjinskoj vladi. “Što se tiče podupiranja manjinske vlade SDP-a, zaista ne vidim koji bi tu bio interes birača koji su glasali za mene ili za bilo kojeg člana DP-a, da podupiremo SDP-ove politike. To je opet obmanjivanje birača", tvrdi.

“Naše polazišne osnove znate, sve dalje ćete vjerojatno tijekom idućeg tjedna, vjerujem do kraja idućeg tjedna znati”, rekao je Peternel o pregovorima.

Pročitajte više