Peticija u Petrovoj: "Zbog starih aparata riskiramo krivu dijagnozu ili liječenje"

Screenshot: Google maps/Streetview

LIJEČNICI najveće hrvatske Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj predali su sanacijskom upravitelju peticiju u kojoj se žale na zastarjele aparete, piše dnevnik.hr.

Pobunili su se jer rade sa zastarjelom opremom, zbog čega strahuju za sigurnost pacijenata. Ipak, sanacijski upravitelj poručio je kako se problemi već rješavaju te kako ne postoji opasnost za pacijente.

"Od 51 kolege peticiju je potpisalo njih 46. Ne žele više raditi sa zastarjelom opremom u koju se nije ulagalo posljednjih 15 godina, a pogotovo posljednje četiri", rekao je Ante Ćorušić.

Peticiju je potpisao i predsjednik Hrvatske liječničke komore.

"Riječ je o objektivnom prikazivanju stanja u operacijskim dvoranama u bolnici u kojoj radim, a potpisao sam jer smatram da smo odgovorni prema pacijentima da radimo u uvjetima koji su propisani Zakonom", rekao je Trpimir Goluža.

Sanacijski upravitelj: Postoji rješenje za ovaj problem

"Napravljene su sve moguće predradnje za odabir nabave, završeni su pregovori o kapitalnim investicijama, nabavka stolova za dvorane. Isto tako, unaprjeđenje radova u jedondnevn. kirurgiji. I u međuvremenu, prije tog sastanka i te peticije, kolege su dobili višekratnu opremu, materijale i jednokratne potrošne materijale za kirurgiju.

Sigurnost pacijenata je zajamčena i mogu se uvijek javiti u Kliniku, jer tamo će biti sve najbolje napravljeno za njih", rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Hrvoje Vrčić.

Udruga bolničkih liječnika podupire peticiju.

"Ukoliko se radi o zastarjelim uređajima, na taj način vi riskirate da postavite krivu dijagnozu ili da krivo liječite bolesnika što je u svakom slučaju nedopustivo.

Stanje u Klinici za ženske bolesti i porode je samo vrh sante leda u hrvat. zdrav. sustavu. Takvih slučajeva ima više", rekla je Ada Barić iz HUBOL-a.

Pročitajte više