Petković: TLM-u danas odobreno jamstvo za 17 milijuna eura

PREDSJEDNIK Uprave šibenskog TLM-a Zdravko Petković rekao je novinarima da je zamjenik ministra financija danas potpisao TLM-u jamstvo za kredit od 17 milijuna eura, koje je Vlada odobrila krajem travnja, "pa su konačno stvoreni uvjeti za normalan nastavak proizvodnje u tom poduzeću u kojem zbog nedostatka sirovine već dva mjeseca stoje gotovo svi strojevi".

Uprava sada može početi pregovore s dobavljačima i bankama, a aluminij bi u Šibenik trebao stići 15. lipnja iz Mostara. Jamstvo se dugo čekalo jer je Ministarstvo gospodarstva tražilo od Vlade dopunu odluke budući da njome nije bio predviđen kredit na pet godina s dvije godine počeka. Osim toga, Uprava TLM-a morala je najprije sklopiti ugovor s HBOR-om i s Ministarstvom financija, rekao je Petković. Jedan od uvjeta bio je da svi članovi Uprave svojom imovinom jamče izvršavanje preuzetih kreditnih obveza. Oni su to prihvatili i izjavu, koja je stigla iz Ministarstva financija o osobnoj imovini kao jamstvu, ovjerili su kod javnog bilježnika i poslali Ministarstvu, kazao je Petković novinarima.

Za podmirenje dugova prema dobavljačima koji su prestali TLM-u isporučivati sirovinu, bit će utrošeno 12 milijuna kuna, a ostalo će se uložiti u modernizaciju proizvodnje u ljevaonici i valjaonici.

U TLM-u se počeo provoditi i program restrukturiranja što je bio uvjet da dobiju jamstvo od Vlade. Prema tom planu koji su izradili stručnjaci IBM Buisness Consulting Servisesa, TLM će zadržati jedino Tvornicu valjanih proizvoda koja ostvaruje 80 posto ukupne proizvodnje, a sve ostale djelatnosti nisu od strateškog značaja i bit će privatizirane.

Pročitajte više