Petorici od sedam Puma za zločin nad srpskim zarobljenicima od dvije do šest godina zatvora

PETORICA od sedam bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske Pume optuženih za strijeljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. godine u akciji Maestral 2 nepravomoćno su na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od dvije do šest godina, dok su dvojica oslobođeni.

Tako su na šest godina zatvora osuđeni Tihomir Šavorić i Nenad Jurinac, a na pet godina Anto Novačić. Robert Precehtjer i Robert Bevak osuđeni su na po dvije godine zatvora zbog pomaganja u zločinu, odnosno prevoženja zarobljenih vojnika na stratište. Trojac osuđen na pet i šest godina zatvora zadržan je u pritvoru.

Prvooptuženi Emil Črnčec i Goran Gaća oslobođeni su uz obrazloženje kako tijekom suđenja nije izveden nijedan dokaz koji bi ih teretio za ratni zločin protiv zarobljenika.

Tužiteljstvo tvrdi kako je zločin nad šestoricom zarobljenih vojnika Republike Srpske 9. i 10. rujna 1995. godine - Radoslavom Lakićem, Perom Vidovićem, Petrom Jotanovićem, Dragoslavom Mutićem, Borislavom Vukićem i jednim nepoznatim muškarcem, naredio tadašnji zapovjednik brigade Ivan Korade. Srpski zarobljenici ubijeni su hicima iz automatskih pušaka.

Sedmorka je uhićena u lipnju 2009., te od početka negiraju krivnju za zločin.

Pročitajte više