petoro zastupnika manjina protiv SDSS-ove izjave

Klub zastupnika nacionalnih manjina priopćio je danas da je iznenađen i razočaran jučerašnjom izjavom SDSSovih zastupnika, koji su se usprotivili parafiranom sporazumu s Austrijom.

Manjinci Zdenka Čuhnil, Jene Adam, Šemso Tanković i Nikola Mak, uz suglasnost predsjednika Kluba Furia Radina, izražavaju "iznenađenost i razočaranost" SDSS-ovim stavom.

Sporazum o obeštećenju austrijskih državljana kojima je bivša država (Jugoslavija) oduzela imovinu je "legitimni akt, zasnovan na noveliranom hrvatskom zakonu o naknadi za oduzetu imovinu od strane komunističke vlasti", kaže se u njihovoj izjavi.

Naglašavaju da taj sporazum ne dovodi u pitanje temelje hrvatske državnosti, poslijeratni pravno-politički poredak Europe ni tekovine antifašizma, kao što su jučer ocijenili SDSS-ovci.

Na SDSS-ovu tvrdnju da se manjinska politika ne može voditi u prošlosti, nego u sadašnjosti i u budućnosti, ostatak manjinskih zastupnika odgovara da "svaka manjinska politika mora voditi računa o ispravljanju nepravdi u prošlosti, jer je to jedini ispravni put za dobru manjinsku politiku u sadašnjosti i budućnosti".

"U ovom trenutku vidimo velike štete za Hrvatsku od ishitrenih i neargumentiranih rasprava i izjava", stoji u izjavi petoro manjinskih zastupnika, koji "posebno žale što je Klub SDSS-a svoju izjavu pripremio i objavio mimo Kluba nacionalnih manjina, kojemu pripada po saborskom Poslovniku".

(Hina) pp/xibob yjn

Pročitajte više