Petra (28) je sad načelnica Podgore: Čeka nas totalna revizija rada prijašnje vlasti

Foto: Nezavisna lista mladih Podgora

PETRA RADIĆ nova je načelnica Općine Podgora na Makarskoj rivijeri.

Dvadesetosmogodišnja arhitektica i urbanistica na izborima je smijenila nezavisnog načelnika koji je vladao od 2013. godine. Ona je dobila 806 glasova, a on 582. Razlika od 224 glasa velika je u mjestu od 2441 birača.

U kampanju je Podgorka ušla poprilično neočekivano, šira javnost je za listu mladih i uspješnih ljudi sa sloganom "Prilomimo" saznala netom pred izbore, a rezultat koji su ostvarili je za svaku pohvalu. Prvi krug je riješila s 13 posto više glasova od dugovječnog načelnika. 

Ali ovaj trijumf i nije toliko iznenađenje ako uzmemo u obzir da je dosadašnje vodstvo Podgoru dovodilo u fokus javnosti upravo katastrofalnim upravljanjem, devastacijom okoliša i neobičnim javnim radovima. S Petrom Radić smo porazgovarali o svemu tome.

Jeste li očekivali pobjedu? 

U prvom krugu nismo, iznenadila nas je velika razlika u našu korist. Međutim, u drugom krugu smo se već nadali pobjedi. 

Jeste li se ikada bavili politikom? 

Radila sam jedino stvari kojima se politika bavi, usko gledajući, a to su prostorno planiranje i slične goruće teme na našem području. Bavim se arhitekturom i urbanizmom. Time ću se baviti cijeli život jer to jednostavno obožavam.

Članica sam udruge Kačić i Društva arhitekata Split, gdje stalno radimo na problematici prostornog planiranja i kulturne baštine za koju politika stvarno nikad nema sluha. Za naše područje ga nikad nije imala. To mi je bio i dodatni motiv da se angažiram, koliko god da će mi biti žao što se neću baviti arhitekturom iduće četiri godine.

Je li vam bilo lako okupiti tim?

Imamo potpuno drugačiju priču nego stranke ili druge nezavisne liste. Okupili smo se kao ekipa s ciljem da pomognemo svom mjestu, to u početku nije bilo s političkim ambicijama. Uključivali smo ljude, razgovarali, razmjenjivali ideje o promjenama i na kraju odlučili da je jedno rješenje da krenemo u politiku.

Drugog načina nije bilo. Nisam odlučila - okej, idem za načelnicu, pa idem okupiti tim, nego smo krenuli s idejom da želimo bolje za Podgoru i tako se okupila ova ekipa. 

Koji su vam prvi potezi? 

Nakon što uđemo u Općinu, slijedi totalna revizija sustava. Dosadašnje vlasti su bile netransparentne i mi ne znamo što nas čeka u financijskom smislu. Prije konkretnih koraka želimo stanovnicima izložiti u kakvom smo stanju. Naši planovi kroz program su slagani upravo tako da budu realni. Znamo da je općina u velikim dugovima, ali ne znamo još točno kakva je situacija. 

Podgora je u zadnje vrijeme postala prepoznatljiva po devastaciji priobalja građevinskim materijalom. Možete li išta napraviti po tom pitanju, da popravite ono što je prijašnja vlast uništila? 

Posljedice devastacije su nepovratne. O tome smo jako puno razgovarali sa stručnjacima. Razmišljali smo da pokušamo ukloniti nasuti materijal, ali nam je rečeno da je to najgore što bismo mogli napraviti. Slušat ćemo isključivo struku i voditi se njihovim procjenama. Smatraju da će se priroda sama obnoviti za minimalno deset godina.

Kažu da je zasad najbolje ništa ne dirati jer bismo napravili još veću štetu. Jako je bitno pratiti situaciju i s vremenom djelovati u smislu očuvanja vrsta koje će se možda ponovno nastaniti u idućih 10 godina ili više. Ključno je zaštititi područje tako da se i nakon našeg mandata ne dovede u pitanje uništavanje staništa specifičnih vrsta.  

Prijašnji načelnik imao je posebnog savjetnika koji je "volontirao za naknadu od 8000 kuna" o čemu su pisali lokalni mediji. Planirate li vi imati zamjenike ili takve savjetnike? 

Nema više zamjenika. Prema novom zakonu smo premala općina da bih imala zamjenike, ali imat ću puno savjetnika iz svoje ekipe. Naravno, neće biti plaćene osobe, to trenutno nemamo u planu. 

Pročitajte više