Petrač: Nudili su mi slobodu u zamjenu za informacije o Gotovini

HRVATSKI tajkun Hrvoje Petrač, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Grčkoj, izjavio je u utorak za Reuters da ne zna gdje se nalazi odbjegli general Ante Gotovina.

Hrvoja Petrača smatra se važnom karikom u mreži pomagača odbjeglog generala, kojeg je Haški sud (ICTY) u srpnju 2001. optužio za ratne zločine.

U razgovoru za Reuters Petrač je kazao da je u zatvoru razgovarao s dvojicom dužnosnika Haškog suda koji su mu ponudili slobodu ako im da informacije o traženom generalu.

"Obećali su mnogo ako progovorim o Gotovini", rekao je Petrač novinaru na grčkom Vrhovnom sudu, koji odlučuje o njegovu izručenju. "Obećali su da ću biti slobodan svugdje", rekao je.

"Ja ne znam gdje je on", naglasio je Petrač.

Hrvoje Petrač (50) uhićen je 31. kolovoza u grčkoj luci Igoumenitsa zbog posjedovanja lažne putovnice te na temelju Interpolove tjeralice, a u bijegu je bio od otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca u veljači prošle godine.

Hrvatska traži njegovo izručenje na osnovi presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je zbog poticanja na otmicu sina Vladimira Zagorca nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

Mjesni sud na Krfu odobrio je Petračevo izručenje Hrvatskoj, no njegovi odvjetnici uložili su žalbu na tu odluku i trenutačno se čeka mišljenje grčkog Vrhovnog suda o toj žalbi.

Saslušanje na sudu u utorak je odgođeno za tjedan dana dok se ne pronađe prevoditelj za hrvatski.

Konačnu odluku o Petračevu izručenju donijet će grčki ministar pravosuđa.

Petrač je u Grčkoj podnio zahtjev za političkim azilom o kojem grčke vlasti još nisu donijele odluku.

Zbog ilegalnog ulaska u Grčku i posjedovanja krivotvorene putovnice osuđen je na pet mjeseci zatvora ili 1500 eura. Odluka o žalbi na tu presudu također još nije donesena.

Pročitajte više