Petračeva obitelj izrazila sućut zbog smrti Ivane Hodak: Nemamo nikakve veze s tim

POTRESEN brutalnim ubojstvom kćeri, zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak novinarima okupljenim ispred stana u ulici Pavla Hatza, gdje je jučer brutalno likvidirana Ivana Hodak, pozitivno je odgovorio na pitanje hoće li nastaviti braniti Vladimira Zagorca i dodao da će ga "braniti 150 puta žešće nego do sada".

Prvi nalaz obdukcije: Ivana Hodak pogođena je u sljepoočnicu i vrat pa je iskrvarila

Bruxelles šokiran ubojstvima u Hrvatskoj

Na pitanje zna li tko stoji iza ubojstva njegove kćeri, rekao je "znam, a znate i vi". Nakon toga više nije htio govoriti s novinarima.

U intervjuu HRT-u Hodak je ispred zatvora u Remetincu rekao da ne može reći tko stoji iza ubojstva njegove kćeri, ali je također rekao da "sva ubojstva u Hrvatskoj u posljednjih deset godina imaju isti potpis".

Također je rekao da iza ubojstva stoje oni kojima je smetala veza njegove kćeri s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem, a koji je možda Ivani Hodak dao neke informacije koje bi mogle ići u korist Zagorcu odnosno naštetiti klijentu Ljube Pavasovića Viskovića.

Hodak sumnja "na onoga kome je bilo u interesu i kome je gorjelo pod noktima, na onoga tko je tri dana nakon izručenja moga klijenta Hrvatskoj bio spreman ubiti moju kćer kako ona meni ne bi prenijela informacije do kojih je mogla doći jer je bila u vezi s odvjetnikom Pavasovićem Viskovićem".

Petračevi žele uhićenje ubojice

Novica Petrač, sin Hrvoja Petrača kojeg je odvjetnik Zvonimir Hodak danas indirektno optužio da je odgovoran za ubojstvo njegove kćeri Ivane, rekao je da obitelj Petrač želi da ubojica Hodakove kćeri bude otkriven i uhićen.

Petrač je rekao da razumije Hodaka i dodao da je obitelji Petrač izuzetno teško zbog ubojstva Ivane Hodak.

Također je rekao da očekuje da policija dođe po njega i podvrgne ga poligrafskom ispitivanju kako bi dokazao da nije umiješan u ubojstvo Ivane Hodak.

Supruga Hrvoja Petrača, Alica Petrač, pismenim je priopćenjem večeras izrazila duboku žalost zbog ubojstva Ivane Hodak te je istakla da obitelj Petrač nema nikakve veze sa smrću Hodakove kćeri.

"Premda on (odvjetnik Hodak op.a.)  nije izrazio svoje sumnje navodeći konkretno ime, sasvim je jasno kako za ovaj monstruozni čin izravno optužuje našeg oca i supruga. Iskreno suosjećajući s ranjenom obitelji, čiju su tragično ubijenu kćerku dobro poznavali i članovi naše obitelji, pokušavamo razumjeti da čovjek u trenucima najteže boli sumnja na sve i optužuje bez previše dubokog promišljanja.", stoji u otvorenom pismu Alice Petrač. 
 
"Potpuno shvaćamo da je, uzimajući u obzir čitavu situaciju, pored slučajeva - 'Otmica sina generala Zagorca' i 'Afera dragulji', kako ih nazivaju sami mediji, javnosti najintrigantnija poveznica Petrač-Zagorec-Pavasović-Hodak, no nadamo se ipak da i razum ranjenih ljudi i u najtežoj životnoj situaciji poput ove, može racionalno rasuđivati bez stvaranja insinuacija koje sliče na scenarij jeftinih sapunica, s nažalost tragičnim i monstruoznim završetkom", navodi se u pismu koje potpisuje "obitelj Petrač".

Petračevi ističi da proživljavaju trenutke užasa, kako zbog ubojstva nevine i izrazito drage djevojke, a tako i zbog optužbi koje se obitelji Petrač neizravno stavljaju na teret.

"Upravo zbog tih činjenica, usuđujemo se kazati kako nam je sada, nakon što je jedan mladi život otišao zauvijek, baš kao i obitelji Hodak jedino važno da se počinitelj i/ili naručitelj ovog nezapamćenog zločina pronađe i kazni što prije, jer jedino tako i naša obitelj može skinuti ljagu sa svog imena zbog iznijetih insinuacija", stoji u pismu u kojem se također izražava najdublja sućut obitelji Hodak.

Kobni dragulji

Nakon ubojstva Ivane Hodak špekulira se da se radi o poruci hrvatskog podzemlja Hodaku odnosno Vladimiru Zagorcu. Najodlikovaniji hrvatski general u "nevoljama" se našao nakon što ga je Hrvoje Petrač prozvao za krađu dragulja namijenjenih financiranju nabavke oružja i opreme za obranu Hrvatske tijekom rata.

Protiv Zagorca je zatim podignut istražni zahtjev kojeg je optuženi general eskivirao bijegom u Austriju koja ga je pak prošli tjedan, nakon godinu i pol dana od pokretanja istražnog postupka, izručila Hrvatskoj. Zagorec je u Austriji tvrdio da mu u Hrvatskoj prijeti opasnost odnosno da će ga netko ubiti, ali njegove izjave nije nitko ozbiljno shvaćao. Sve do jučer.

Iako se Zagorcu niti članovima njegove obitelji nije ništa dogodilo, njegovom pravnom zastupniku Hodaku jučer je ubijena kći. Slučaj je zgrozio čitavu javnost ali i državni vrh koji se odlučio na smijene ministara unutarnjih poslova i pravosuđa te na smjenu ravnatelja policije.

Policija aktivirala sve resurse

Policija pak izjavljuje da je u rasvjetljavanje ubojstva Ivane Hodak uključila sve raspoložive resurse, međutim rezultata zasad nema. Ispitano je preko stotinu osoba, sve u svojstvu svjedoka koji bi mogli imati informacije korisne za pronalaženje i uhićenje ubojice. Zasad nitko nije osumnjičen za ubojstvo.

Slučaj je dodatno zakompliciran informacijama da je Ivana Hodak bila u ljubavnoj vezi s Petračevim odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem.

Odvjetnik Pavasović Visković na naš upit o tome hoće li i dalje pravno zastupati svog klijenta samo je kratko odgovorio "kakvo je to pitanje". Pri tom je djelovao utučeno i nije bio raspoložen za daljnji razgovor.

R.I.
Foto: K.H.

Pročitajte više