Pfizer tuži Mađarsku

Foto: EPA

Sudski dokument, do kojeg su došli novinari Politica, pokazuje da je Pfizer, zajedno sa svojim partnerom BioNTechom, pokrenuo pravni postupak protiv mađarske vlade još u siječnju ove godine vezano uz isporuku cjepiva protiv covida-19. Glasnogovornik Pfizera potvrdio je slučaj koji se odvija na belgijskom sudu. 

"Razgovori s vladom u Budimpešti se nastavljaju", poručio je. Dokument pokazuje da se slučaj odnosi na plaćanje 3 milijuna doza cjepiva BioNTech/Pfizer, u vrijednosti od oko 60 milijuna eura. Spor je započeo kada je Mađarska u studenom prošle godine obavijestila Pfizer da ne namjerava platiti sporne doze farmaceutskoj tvrtki, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Sudac je održao prvo ročište o slučaju u ožujku i odbacio Pfizerov zahtjev za brzom presudom. Od tada slučaj nije napredovao. Pfizerova tužba protiv Mađarske paralelna je s onom koju je farmaceutska kompanija pokrenula protiv Poljske. U oba slučaja, zemlje su tužene na građanskom sudu zbog odbijanja da preuzmu i plate isporuke cjepiva protiv covida-19.

U slučaju Poljske dogovorena odgoda ročišta

Jučer je prvostupanjski sud u Bruxellesu održao kratko prvo ročište u vezi s Pfizerovim slučajem protiv Poljske. Obje strane dogovorile su odgodu ročišta do 30. siječnja. Spor se u slučaju Poljske vodi oko isporuke 60 milijuna doza koje je zemlja odbila prihvatiti u travnju prošle godine. 

U to vrijeme, Varšava se pozvala na višu silu - navodeći kao razlog pritisak na svoje financije nakon priljeva izbjeglica u jeku ruske invazije na Ukrajinu. Prošli mjesec, nedugo nakon izbora u Poljskoj, Pfizer je objavio da tuži Varšavu na sudu zbog propuštene isplate, koju je Politico procijenio na oko 1.2 milijarde eura. 

Njemački BioNTech također se pridružio tim postupcima. Ova dva slučaja priključuju se rastućem broju pravnih postupaka povezanih s naporima Europske unije u nabavi cjepiva u doba pandemije. U Rumunjskoj tužitelji žele ukinuti imunitet bivšem premijeru Florinu Cîțuu i dvojici bivših ministara zdravstva, tvrdeći da su kupili previše cjepiva i time nanijeli štetu državi od više od milijardu eura.

Sporne poruke Ursule von der Leyen

Belgijski lobist Frédéric Baldan podigao je kaznenu prijavu protiv predsjednice Komisije Ursule von der Leyen zbog njezine navodne uloge u posredovanju u najvećem ugovoru o cjepivu u Europskoj uniji, za 1.1 milijardu doza. Mala belgijska politička stranka Vivant i tri njena lokalna zastupnika također su se pridružila tom postupku, potvrdio je zastupnik Alain Mertes. 

U međuvremenu, New York Times tuži Komisiju jer je odbila otkriti tekstualne poruke spomenute u intervjuu s Von der Leyen za NYT u travnju 2021. U članku je predsjednica Komisije govorila o svojim naporima oko kupnje cjepiva i porukama koje je razmijenila s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom.

Naposljetku, europski nadzornik financijskog kriminala, Ured europskog javnog tužitelja, objavio je u kratkom priopćenju za tisak prošlog listopada kako je otvorio istragu o nabavi cjepiva. Nije navedeno koga istražuje.

Pročitajte više