Piccolo: Europa je širom otvorila vrata Hrvatskoj

EUROPA se povukla korak natrag i širom je otvorila vrata Hrvatskoj, piše danas tršćanski ´Piccolo´ komentirajući izjavu povjerenika za proširenje Europske unije Guenthera Verheugena u Beču.

Talijanski dnevnik kaže da je Europa načinila ´korak natrag od svog ranijeg stava´ jer nakon što je Velika Britanija zakočila ratificiranje Sporazuma o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji i izjave predstavnika Europske komisije u Zagrebu, Jacquesa Wuenenburgera, činilo se da su do daljnjega vrata Zagrebu za Europu bila zatvorena.

Sadašnju izjavu Verheugena talijanski list ocjenjuje kao ključnu za ulazak Hrvatske u EU, čak prognozira da bi se to moglo dogoditi 2007. kada bi u EU trebale ući Bugarska i Rumunjska.

Povjerenik Verheugen je ´precizirao da se o pristupu Hrvatskoj neće govoriti na sastanku na vrhu u Kopenhagenu. Nije eksplicitno ni kazao da bi Zagreb mogao postati europskom zvijezdom 2007. zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, ali je jasno dao do znanja Hrvatskoj da bi ...taj datum mogao biti prikladan za njezin ulazak u EU´, piše ´Piccolo´. List dodaje kako je još određeniji bio koordinator Pakta o stabilnosti Erhar Busek, koji je bez ´okolišanja pozvao Zagreb da što prije preda molbu za ulazak´.

Hrvatski odgovor, piše list, nije se morao dugo čekati, jer je hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica, koji se također nalazio na skupu u Beču na kojem se govorilo o pristupu Hrvatske EU, kazao kako će molba biti predana u ožujku ili travnju 2003. kako bi se o njoj moglo raspraviti u lipnju na sastanku na vrhu u Grčkoj.

´Hrvatskoj neće biti lako, jer ima unutar EU, na čelu s Londonom, onih koji rade protiv Zagreba, jer bi htjeli vidjeti na Balkanu ponovno stvaranje nečega što bi nalikovalo onome što je svojedobno bila Jugoslavija´, zaključuje ´Piccolo´.

Pročitajte više