Picula: Hrvatska na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u

HRVATSKA je značajno uznapredovala na svom putu da se kao punopravna članica pridruži euroatlantskoj obitelji, rekao je u srijedu u Madridu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula na sastanku Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC).

"Značajno smo uznapredovali prema punopravnom članstvu u euroatlantskoj obitelji, iako je pred nama još puno posla", rekao je Picula.

Obraćajući se kolegama iz zemalja članica NATO-a i zemalja partnera Saveza, hrvatski šef diplomacije podsjetio je, uoči 12. godišnjice neovisnosti Hrvatske, da se i kao ostale zemlje u tranziciji, "borimo sa zadaćom sveobuhvatne reforme cijele zemlje", te da takav proces traži puno vremena.

"Taj proces je prije deset godina bio znatno otežan zbog neizbježne sigurnosne prijetnje, a kao što znate, uspostava stabilne demokracije i tržišnog gospodarstva zahtijeva puno vremena ali i strpljenja šire javnosti", kazao je Picula.

Osvrćući se na globalni problem terorizma, te na ilegalnu trgovinu i organiziranog kriminala koji posebice pogađaju jugoistočnu Europu Picula je kao vrlo važnu istaknuo suradnju s međunarodnom zajednicom i susjednim zemljama.

"Spomenuti problemi ne poznaju nacionalne granice i stoga zahtijevaju zajednički odgovor", rekao je hrvatski ministar.

Posebice je istaknuo važnost suradnje unutar Američko-jadranske povelje, izražavajući nadu da će ta inicijativa uvelike olakšati put Hrvatske u NATO.

"Pritom osobito cijenimo potporu koju nam u tom procesu pruža SAD", kazao je Picula.

Hrvatski šef diplomacije istaknuo je da je Hrvatska postala jedna od zemalja čije oružane snage sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta.

Govoreći o uvjetima koje Hrvatska mora ispuniti da bi ušla u euroatlantske integracije, Picula je svoje kolege podsjetio da Hrvatska nikako ne posustaje na provedbi reformi usmjerenih na jačanje demoratskih institucija i vladavine zakona.

"Svjesni smo da naši građani zaslužuju učinkovit i transparentan pravni sustav..., a za vojne reforme mogu reći da su, posebice kada se radi o modernizaciji naših oružanih snaga već daleko odmakle", kazao je Picula.

Glavni tajnik UN-a George Robertson je u svom uvodnom govoru pred zasjedanje EAPC, foruma koji ima 19 članica NATO-a i 27 partnerskih zemalja, rekao da se radi o "najvećoj stalnoj svjetskoj koaliciji", koja ima "važnu ulogu u uspostavi mira i stabilnosti u euroatlantskom području", najavivši "odlučnost u širenju suradnje s partnerskim zemljama".

Pročitajte više