Picula o odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom

HRVATSKA , ako želi ne samo pokucati na vrata EU-a i NATO-a već kroz njih i proći, mora voditi proaktivnu politiku u svom susjedstvu i s tim ciljem pokrenuti procese poput probnog ukidanja viznog režima sa Srbijom i Crnom Gorom, rekao je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula nakon zasjedanja Euroatlantskog partnerskog vijeća u Madridu.

"Probno ukidanje viznog režima sa SiCG otvara vrata da se Beograd i Podgorica jasnije opredijele žele li imati dobre susjedske odnose s Hrvatskom... a hoćemo li doista dobiti odgovor koji mi želimo ostaje da se vidi", kazao je Picula.

On je među problemima koje treba riješiti između Hrvatske i SiCG spomenuo hrvatski zahtjev za povratkom zemljišnih i matičnih knjiga otetih u ratu, zaključivanje pregovora o granici te provedbi Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji.

"I u Beogradu više nitko ne dvoji da su zemljišne i matične knjige otete u ratu. Do rješavanje tog pitanja stalo je i međunarodnoj zajednici jer se time olakšava proces povratka ljudi i imovine", rekao je Picula.

Hrvatska bi, osim toga, na Dunavu rado vidjela policijske, a ne vojne snage, što je europski standard, i stoga inzistira na zaključivanju pregovora o sjevernoj granici, dodao je.

Provedba Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji te ratificiranje Sporazuma o readmisiji također su važni za stabilizaciju i sigurnost naše regije koju "EU vidi kao na prostor na kojem će se Unija širiti u ljedećem razdoblju", rekao je Picula.

Na madridskom zasjedanju EAPC-a, istaknuo je ministar, ponovno je zakjučeno da proces širenja NATO-a nakon Praga ne smije stati i to upravo zbog pitanja sigurnosti, "političke teme broj jedan na kojoj će se demokratske zemlje ujedinjavati".

Pročitajte više