Picula primio u oproštajni posjet predstavnika UNHCR-a

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula primio je u ponedjeljak u oproštajni posjet predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj Oluseyija Bajulaiyea, koji odlazi na mjesto zamjenika direktora za Europu u sjedište UNHCR-a u Ženevi, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Bajulaiye je istaknuo kako je u posljednjih 18 mjeseci učinjen bitan pomak u osiguravanju uvjeta za povratak prognanika i izbjeglica te je pohvalio napore koje je u realizaciji ove izuzetno teške zadaće poduzela hrvatska vlada. U razgovoru je izražena obostrana želja da se prepreke za povratak, koje još postoje na određenim lokalnim razinama, otklone u skoroj budućnosti.

Prema priopćenju, Ministar Picula zahvalio je na ukupnom doprinosu UNHCR-a na ovom području. Istaknuo je opredjeljenje sadašnje Vlade RH koja ljudska prava, posebice manjinska, smatra jednim od prioriteta za normalno funkcioniranje države. Također je ukazao na jasan smjer daljnjeg djelovanja Hrvatske na vanjskopolitičkom planu kojeg određuje reguliranje odnosa sa susjedima i približavanje euro-atlantskim integracijama, te na unutarnjem planu završetak procesa povratka prognanih i izbjeglih kao i reguliranje povrata njihove imovine i stambenog zbrinjavanja, kaže se u priopćenju.

Do imenovanja novog predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj privremeni vršitelj te dužnosti bit će dosadašnji Bajulaiyev zamjenik Hans Lunshof.

(Hina) pp rb

Pročitajte više