PICULA U PROSINCU NA KONFERENCIJI OESS-A

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula predvodit će hrvatsko izaslanstvo na 10. ministarskoj konferenciji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja će se 6. i 7. prosinca održati u portugalskom Portu, doznaje se u ponedjeljak iz službenog priopćenja.

Ministar Picula će se obratiti Ministarskom vijeću OESS-a najvjerojatnije za vrijeme prve plenarne sjednice 6. prosinca 2002. godine. Osim sudjelovanja na plenarnoj sjednici, hrvatski će ministar imati i niz bilateralnih susreta.

Na ovogodišnjoj konferenciji će se raspravljati o ulozi OESS-a u osiguranju mira i stabilnosti u Europi. Poseban naglasak bit će i na zajedničkoj borbi protiv terorizma, te se u vezi s tim očekuje i donošenje Povelje o prevenciji i suzbijanju terorizma. Članice OESS-a bi trebale dogovoriti i stvaranje novog procesa usmjerenog ka jačanju sigurnosnog dijaloga među njima, a također bi se trebalo predvidjeti i održavanje Pregledne konferencije o sigurnosnim pitanjima koja bi se održavala jednom godišnje.

Ministarska konferencija u Portu mjesto je gdje će se raspravljati i o gospodarskoj i ljudskoj dimenziji Organizacije, što uključuje i pitanja vezana za promociju vladavine prava, zaštitu ljudskih i manjinskih prava te slobode medija. Kako se očekuje, ministri vanjskih poslova zemalja OESS-a trebaju donijeti i izjavu o jugoistočnoj Europi, kojom bi se podržale aktivnosti Organizacije u tom dijelu Europe.

Pročitajte više