Pilot kojeg Srbija optužuje da je granatirao izbjeglice: Nisam bio u BiH od 1992.

Foto: eran Zganec Rogulja/PIXSELL

MEĐU četvoricom pilota koje navodno, prema pisanju srpskih medija, tereti srpska optužnica je Danijel Borović, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske koji je u veljači 1992. prebjegao iz JNA i Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MiG-21.

"Ja mogu reći osobno da ne znam uopće o tim događajima, nemam informacije niti sam bio u mogućnosti zapovjediti tako nešto što se navodi jer nisam bio na toj razini zapovijedanja. Znači to su se na višim razinama zadaće dodjeljivale, a niti sam fizički bio tamo kao izvršitelj iako oni mene terete po zapovijedanoj dužnosti. Nakon mog preleta 4. veljače 1992. kad sam Hrvatskoj priskrbio prvi MiG-21 nisam granicu BiH prešao nikada više ni autom ni zrakom", rekao je Borković za HRT.

Srpsko tužiteljstvo: Optužnica još nije pravomoćna

U međuvremenu je srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine potvrdilo Hini da optužnica protiv časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji Oluja kolovoza 1995. godine, o kojoj su ranije javili beogradski mediji, "nije postala pravomoćna" te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Optužnica, koju su prenijeli pojedini beogradski mediji, tereti četiri visoka časnika Hrvatske vojske da su u akciji Oluja zapovjedili zračno raketiranje civila u izbjegličkoj koloni. 

Ministar Ivan Malenica rekao je da Ministarstvo nije službeno obaviješteno o optužnici te podsjetio da je Oluja bila legitimna vojna akcija, vođena u skladu s međunarodnim pravom, što je utvrđeno i na Haškom sudu.

I Ministarstvo branitelja odbacilo je ovakve i slične pokušaje narušavanja karaktera Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja. "Umjesto neutemeljenih optužnica, neka Srbija napokon dostavi informacije gdje su naši nestali", stoji u priopćenju. 

Pročitajte više